Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Ültetésre fel! Na, de mikor?


  Létrehozva: 2020.07.19
  Utoljára frissítve: 2020.07.19

  Ültetésre fel! Na, de mikor?

  Július van, a kertépítések szezonja, de hogyan??? Számomra még most is elképesztő, amikor megkérdezik, hogy "lehet ilyenkor ültetni"? Ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogy gondoljunk csak bele: éhenhalna az össze kertépítő, ha igaz volna, hogy csak tavasszal és ősszel lehet ültetni... De honnan jön ez a félreértés, és hogyan érdemes tekintenünk a tavaszi, őszi szezonokra?

  A kertépítés valódi szezonja - tehát amikor kerti növényeket lehet ültetni, gyepet telepíteni, építményeknak alapot ásni - az áprilistól egészen a fagyokig húzódhat. De ezen az időszakon belül vannak finomságok, ami miatt mégis érdemes odafigyelnünk, hogy mikor is vágunk bele:

  Az egyik ilyen a fűmagvetés és a gyepszőnyeg közötti telepíthetőségi különbség. A magvetésnél bizony az egyik legkritikusabb tényező, ami akár a teljes projekt meghiúsulását is eredményezheti, az az időjárás. A fűmag csírázásához viszonylag kellemes "tavaszi" idő szükséges kevés esővel, de eső azért legyen! Viccesen hangzik, de ha belegondolunk igen nehéz az év azon részére időzíteni egy gyepesítést, amikor ez a két tényező nagy biztonsággal meg lesz. Ezért a vetett füvek telepítési ideje valóban picit szűkösebb, ha biztosra szeretnénk menni: késő tavasz. Ha nagyon nagy a nyári forróság, megéghet a magocska, a csírakezdemény és bizony a heves záporok is hamarabb kialakulnak. Nincs is annál rosszabb, mint mikor az ember több napos megfeszített munkáját egy hirtelen jött felhőszakadás elmossa. A gyepszőnyeg terítés sokkal kevésbé érzékeny téma. A gyepszőnyeget ha már leterítettük és elláttuk megfelelő öntözőrendszerrel, terítés után magára is hagyhatjuk néhány napig, akkor sem fog sem kiégni, sem nem tudja az eső elmosni, tehát ennek választásával már is csökkentjük a kockázatot. A gyepszőnyeg vásárlásának időszaka is jobb, ha nem a nyár legforróbb időszakára esik, ilyenkor (aug.) be is zárnak a telepek. Ezzel is érdemes számolni!

  A másik nagy kérdés a növények ültethetősége. Itt is különbséget kell tennünk szabadgyökerű, vagy földlabdás, illetve konténeres növények között. A linkelt cikkünkben részeltes kifejtettük korábban, hogy mi is a különbség, ezt esetleg érdemes feleleveníteni, de most csak azt emelném ki, hogy bizony a növényeket a termőföldből legnagyobb megmaradási eséllyel CSAK alvó állapotban lehet. Nem is kell mást megjegyeznünk ezzel kapcsolatban, csak ezt: ha olyan módon ültetünk növényt, amikor az ültetés előtt kiássuk a saját korábbi helyéről (akár kerten belüli áthelyezésre is igaz), akkor meg kell várnunk, amíg a növény elalszik, és nem szabad kivárnunk a rügypattanást. Nagyon fontos viszont, hogy a kertész szakma felkészült ennek a problémának az orvoslására és kitalálta a konténerben való termesztést, így már bármikor ültethetünk szinte bármilyen növényt, amikor a föld nincs megfagyva. Itt jönnek a finomságok, hiszen ezek a konténerben nevelt növények is élőlények, amint bekerülnek az új termőhelyre elkezdenek gyökeret ereszteni, ha a begyökeresedés időszakában esetleg hirtelen megfagy a talaj az az érzékeny, főleg a divatos mediterrán növények végét jelentheti, ezért ajánlatos, kora ősszel befejezni a fagyérzékeny fajták telepítését. Ez az az ok, amiért a tavasz az elsődleges telepítési szezon, hiszen ekkor egy teljes vegetációs időszak áll rendelkezésére a növénynek a begyökeresedésre, onnantól, pedig már a külső hőmérséklet fogja befolyásolni az élet ritmusát (hajt ha nem fagy, gyökeresedik, ha biztonságos).

  A gyepesítésnél és a növény vásárlásánál is olcsóbb változat az, amikor jobban oda kell figyelni a kertépítésre kiválasztott időszakra: olcsóbb a fűmagvetés és olcsóbbak a szabadgyökerű vagy földlabdás növények. A magvetés tényleg valódi kockázatot jelent, a növényekből pedig számtalan fajta van ami csak konténeres változatban kapható. Ha ezekkel a szempontokkal is számolunk, akkor jól megalapozott, okos döntést tudunk hozni azzal kapcsolatban, hogy nekünk mi fér bele.

  Egy biztos: aki ebben az évben a földlabdás szezont várja az is kezdjen el lassan tervezgetni, vagy tervezTETni....VELÜNK! :)

   

  Kép: https://www.publicdomainpictures.net/hu/view-image.php?image=290931&picture=virag-ultetes

  License: CC0 Public Domain  A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Nagyobb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző