Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Vásárlási tippek 2.


  Létrehozva: 2019.09.09
  Utoljára frissítve: 2019.09.10

  Vásárlási tippek 2.

  Fld. / kont./ szgy.?

  Mit is jelentenek egyáltalán ezek a rövidítések:

  Fld: földlabdás

  kont.: konténeres

  szgy.: szabad gyökerű

  Kertész körökben egyértelmű jelzések, a kerttulajdonosoknak azonban koránt sem azok. Nincs is erre a tudásra szükségük mindaddig, amíg nem szeretnének növényt vásárolni. Ha igen, akkor viszont nem árt tudni, hogy melyiket mikor és miért érdemes megvásárolni.

  Nagyon nagy hangsúly van a MIKOR kérdésen, hiszen a fent felsorolt "kiszerelési egységek" elsősorban a növény ültetésének és megvásárolhatóságának idejét határozzák meg. Nagyon egyszerű a szabály: konténeres növény BÁRMIKOR vásárolható és (szinte*) bármikor ültethető. Földlabdás és szabad gyökerű társaik csak tavasszal és ősszel.

  Nézzük, hogy miben különböznek ezek a "kiszerelések":

  A legegyszerűbb elképzelni a szabad gyökerű növényt. Annyit kell tudni róluk, hogy vásárláskor látható (ill. csomagolt) a növény gyökérzete. Ezeket a növényeket szabadföldön termesztik és mielőtt eladásra kínálják, kiássák onnan. Ezért van az, hogy csak megadott időszakban értékesítik, hiszen a gyökérzóna erős bolygatásnak van kitéve, nem beszélve a kiszáradás lehetőségéről. Vannak növények melyek ilyen módon nem is termeszthetők, mert egyszerűen nem bírják az átültetést. Amelyek jól bírják, sőt erősödnek is tőle, pl. a gyümölcsfák, rózsák... 

  Következő kategória lehet a földlabdás kiszerelés, ami a termesztési módban nem, csak a kitermelési módban különbözik az előzőtől. A növény szintén szabadon, földben él mindaddig, míg el nem jön az ideje a kitermelésnek, ilyenkor azonban úgy emelik ki a földből, hogy a gyökérzónán a lehető legtöbb föld megmaradjon, majd egy hálóba (ált. lebomló anyag) csomagolják. Mi már így tudjuk megvásárolni. Miután hazavittük, a csomagolástól függően vagy kibontjuk a gyökeret, vagy a csomagoló anyaggal együtt helyezzük az ültető gödörbe a növényt. (Erről a vásárlás helyén érdemes informálódni, én a kicsomagolást javaslom.)

  Az előbbi két kategória abban hasonló, hogy a szabad földben, tehát természetes körülmények között élő növények sokkal gyorsabban fejlődnek konténeres társaiknál, tehát ugyan olyan korú növény sokkal dúsabb és nagyobb lesz. Ezen oknál fogva olcsóbbak is. (Pl. ha szeretnénk egy 1 m magas tuját, az konténerben nevelkedve lehet akár 10 éves is, míg szabadon nevelkedve ugyan az a fajta akár 5-6 éves korára elérheti ezt a magasságot.) Ennek az "olcsóságnak" az az ára, hogy a kertépítést, növénypótlát csak tavasszal, vagy ősszel tudjuk elvégezni. 

  tuják szabadföldön
  földlabdás tuják
  tuják konténerben

   

  A konténeres növényekről szinte már nem is kell beszélni, hiszen "minden más", amit értékesítenek konténeres! :) Kicsit faramuci kifejezés: egész egyszerűen annyit jelent, hogy a virágunk (cserjénk, fánk, tujánk, fenyőnk...stb.) cserépben élte le a teljes eddigi életét. Köszöni szépen, ettől még jól van, csak kicsit lassabban nőtt, mint azok a társai, akiknek szabadföld jutott. A termesztés, tartás és felhasználás szempontjából előnyös, hiszen bármikor mozdítható, egyedileg művelhetők, és bármikor értékesíthetők. A gyökérzóna átültetéskor nem sérül, ültetőgödörbe helyezve a növény egyszerűen tovább fejlődik, nincs szüksége regenerációra a gyarapodása ilyenkor látványosan megugrik és szinte "behozza" a lemaradást, ha megfelelő körülmények közé kerül.

  Remélem ezekkel a tanácsokkal segítettem, hogy hogyan kíméljük magunkat és pénztárcánkat a rosszul időzített beszerzéstől!

  *szinte: amikor a talaj nem fagyott

  ** fotók: http://specialmix.hu/galeria/faiskola/

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző