Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Fűnyírás fáradozás nélkül, tápanyag utánpótlással!


  Létrehozva: 2020.05.14
  Utoljára frissítve: 2020.05.14

  Fűnyírás fáradozás nélkül, tápanyag utánpótlással!

  Pár hete szó esett arról, hogy milyen szempontokat kell érvényesíteni a kertben, ha nem szeretnénk túl sokat térdepelni a gyepen annak érdekében, hogy a szegélyek mentén se maradjon ott a gyep. Ekkor még szó sem esett arról, hogy bizony a gyepünket táplálni is kell, hiszen a területről a fűnyíró gyűjtőkosarában folyamatosan hordjuk el a szerves hulladékot, gyakorlatilag azt a tápagyag kombinációt, amit a gyep a talajból hasznosít a növekedése érdekében.

  Most egyik új partnerünk, Matyi László (kertépítés, kertervezés) szavaival bemutatjuk, hogy milyen szempontokat kell érvényesíteni a kertben akkor, ha mindezt rábízzuk egy robofűnyíróra:

  "Ágyásszegélyek kialakítása első nekifutásra egyszerűnek tűnik, mert a "legyen itt a gyepnek a vége, tegyük ide a szegélyt és kész" kijelentéssel ez a része meg is van. De mi is a funkciója egy szegélynek? - elhatároljuk a gyepfelületet más tereptárgyaktól, ágyásoktól, gyepbe ültetett fáktól - fűnyírás megkönnyítése, hogy ne az egész hétvégénk, vagy egy napunk menjen el a fűnyírással - kert dekorálása, a gyepfelület vagy fordított esetben az ágyások "kiemelése" - ágyások talajtakarására használt mulcsozó anyagok megtartására.

  Ezeket átgondolva nem is olyan egyszerű a szegélyezés, mert érdemes odafigyelni pl. az ívekre, hogy ne alakítsunk ki erős törésű íveket, a fűnyíró mindenhol elférjen kényelmesen, és ne kelljen szkanderozni vele, mert csak a negyedik fordításra lehetett levágni egy kis sarkot. ...és ha valaki már megunta, vagy nincs elég ideje a gyep folyamatos karbantartására, és elkondolkozott már a robotfűnyíró telepítésén, akkor a szegélyek kialakítása főleg elég sarkallatos pontja a kivitelezésnek.

  A szegélyek elhelyezésénél figyelni kell a robotfűnyíró ráfutási helyigényére, hogy a gyepet egészen a széléig le tudja nyírni. Ha a gyep egy falnak van ütközteteve, akkor egy szegélysort kis murva ágyással kell kialakítani a fal elé, mert különben marad egy kb. 15 cm-es lenyíratlan fűfelület. Gyepbe ültetett fáknál is érdemes legalább egy 20 cm sugarú ágyást kialakítani a fa körül, és a fűnyíró majd akadályként érzékelve a fát, körbenyírja. Vagy, egy sokkal nagyobb sugarú kört alakítunk ki, és a jeladó kábel pedig ehhez igazítva helyezzük körbe, a szegélykő mellé.

  A szegélyeket ebben az esetben a talaj síkjával kell egy szintbe tenni, hogy a fűnyíró kereke ugyan azon a síkon haladjon, mint a gyepen. Ha már megvannak a szegélyek, térkövezett fix felületek, és még a tereprendezés előtt állunk, akkor a talaj síkját kell, a meglévő felületekhez igazítani.

  Gyepszőnyeggel történő füvesítéskor, ha vakondháló is lesz a gyep alatt, akkor a vakondháló leterítése előtt érdemes a robotfűnyíró jeladó kábeleit telepíteni, a már gyepszőnyeg fogadására előkészített területen. Természetesen utólag is kivitelezhető a telepítése a kábeleknek, de így lényegesen egyszerűbb, és biztos, hogy megfelelő mélységben lesz, mert ugyebár a vakondhálót nem célszerű felszabdalni." --Matyi László

  A robotoknak a különböző terepviszonyok nem igazán okoznak gondot, így a kerti rézsüket simán le tudják nyírni, még hatékonyabban, mint hagyományos fűnyírók, ezért ilyen szempontokat nem kell nagyon átgondolni, viszont ami még fontos, hogy ne alakítsunk ki olyan keskeny gyepsávokat, ahol a gép (2*15cm szegély) nem fér el.

  A főcímben és a bevezetőben is említettem, hogy a gyepnek fontos a tápanyagutánpótlás. A robotok egyik előnye, hogy naponta vágják a füvet, és visszajuttatják a nyesedéket a talajra. Így folyamatos pótolják vissza a talajból elhasznált tápanyagokat, nem hordjuk le róla, mint egy fűgyűjtős művelet után, és a komposztálással sem lesz probléma. 

  Biztos van még sok sok szempont és érv-, ellenérv a robotok ellen és mellett, nekünk nem az a célunk, hogy bárkit rá-, vagy lebeszéljünk a robot telepítésre, csak néhány gondolatot szertnénk átadni azok számára, akik kacérkodnak a gondolattal.

  Szerencsére a Kert-Ötlet 3D összes kertépítő partnere telepít különböző márkájú robotfűnyírókat, így további kérdésekre is bármikor tudunk reagálni, forduljanak hozzán bizalommal!

  Partnerünk által telepített gép mozgása az alábbi linkeken tekinthető meg:

  Robot fűnyíró mozgása 1

  Robot fűnyíró mozgása 2

  Robot fűnyíró mozgása 3

   

  Fotó: https://www.hippopx.com/hu/sheep-wool-pasture-graze-livestock-agriculture-412266

           https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző