Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Burkolatváltás a kertben


  Létrehozva: 2020.04.30
  Utoljára frissítve: 2020.04.30

  Burkolatváltás a kertben

  Mai témának egy nagyon meghatározó kerti elemet választottam. Már a szükségessége is kérdés lehet, de ha viszonylag alacsony fenntartási igényű kert szeretnénk építeni, akkor mindenképpen javasolt a szegélyek használata.

  A kertünk teljes felületét több, az adott funkcióknak megfelelő burkolattípussal látjuk el (részletesebben: itt) Ezen burkolatok között valamilyen módon váltanunk kell. Pont úgy, ahogy épületen belül a laminált padlót és a csempét burkolatváltó profillal választjuk el (kötjük össze), a kertben is szükségesek ezek a borderek.

  Kialakításuk pedig mindent el tud rontani és mindent a helyére tud tenni, ha azt megfelelően és időben készítjük el. Mindennek az alapja a megfelelő szintmeghatározás. Sík kertnél sem egyszerű, a lejtős, rézsükkel és teraszokkal tarkított területekre most ki se térnék, maradjunk a sík példánál, aztán azt alkalmazva kell a teraszok környezetét is rendezni. 

  Mondjuk, hogy meg van a kertépítészeti koncepció tudjuk, hogy milyen stílusú teret szeretnénk, tudjuk hová milyen ágyást terveztünk és mekkora a gyepfelelületet. Ekkor, kijelöljük a terület alap magasságát, tehát választunk egy 0 terepszintet. A szint meghatározása nagyon sok apróságon múlik és csak egy kiinduló ponton lesz 0 a szintünk. Ehhez kell aztán a teljes felület magasságát alakítani feltöltéssel, vagy ásással. Ez a folyamat a tükör létrehozása. A tükröt úgy kell kialakítani, hogy minden felület alatt a saját alapozási mélységével alacsonyabban legyen. Erre jön pl. a járda alatti alapozó homok, az ágyás alatti mulcs, a gyep alatti termőréteg (amennyiben szükséges). Itt már látszik, hogy a különböző burkolatoknak más más igényük lesz, tehát a szegély elhelyezése lesz az, ami keretet ad minden egyes burkolatnak.

  szegélyek és burkolatok

  A szegély tetejének szintje a különböző felületetknél különböző kell, hogy legyen a tükörhöz képest. Ahhoz, hogy egy viszonylag alacsony gondozási igényű kertet alakíthassunk ki, a legfontosabb a gyep megfelelő szegélyezése. BÁRHOL, ahol a gyep függőleges elemmel (fal, magaságyás, terasz) találkozik, oda egy viszonylag széles, minimum 10-15 cm széles, vízszintes szegély kerüljön, méghozzá a gyep alatti földszinttel egyező magasságban. Tehát e fölé fog majd érni a fűszál magassága. Ez a kialakítás eredményezi azt, hogy a fűnyíróval mindenhol szegélynyírózás és négykézlábas vagdosás nélkül karban lehessen tartani a gyepfelületet. Ott, ahol a gyep mellett vízszintes szilárd burkolat fut, természetesen nem szükséges a plusz szegély, de ott is elvárt, hogy a burkolat teteje, a föld szintjével teljesen azonos legyen. Egy frissen töltött, vagy termőréteggel frissített területen nem annyira egyszerű ezt a szintet létrehozni, hiszen az az odahordott friss, bolygatott termőföld különböző mértékben tömörödik, a tömörödési százalékot is figyelembe kell venni.

  A szegély ágyás felőli oldalán a tükör annyival kell, hogy alacsonyabb legyen a szegély szintjénél (így a külső földszintnél), hogy a választott mulcsozási technológia kivitelezhető legyen. Mélymulcsozás esetében ez min. 12 cm! A nagyobb termetű növényeket befogadó ágyásoknál szegély tekintetében még arra is érdemes odafigyelni, hogy a növény ne nőjön végül a kihelyezett ágyásszegélyen túlra, mert az alatt a gyep ki fog égni, az öntözőrendszer által szórt vízpermet pedig elakad a kilógó növényi részeken. Gondolok itt arra, hogy egy bokrot, ami felnőtt korára 2m széles lesz, mindenképpen az ágyáson belül a szegélytől 1m távolságra kell elültetni. Közelebb semmiképpen nem szabad! 

  Hangsúlyozom, hogy az itt bemutatott szegélyezési technika csak a gyep fenntartására fordított idő lecsökkentésére szolgál. Természetközeli kertekben stílusidegen lenne ilyen karakteres szegélyt elhelyezni, ott különböző egyéb technikával kell a gyep terjedését korlátozni. Léteznek úgynevezett "láthatatlan" szegélyek, melyek kihelyezése igan komoly tapasztalatot igényel. De az angol kertek mintájára akár évenkénti ásózással is megoldható a border fenntartása. Az igazán aprólékosan kivitelezett, "agyon babusgatott" romantikus kertekbe pedig szegélynövényekkel is operálhatunk.

  Szegélyezésre fel! Jó kertészkedést mindenkinek! :)
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző