Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Csak az a szép zöld gyep?


  Létrehozva: 2020.03.19
  Utoljára frissítve: 2020.03.19

  Csak az a szép zöld gyep?

  Annyira beindult a kertészkedési láz többek között bennem is, hogy múlt héten nem is volt lehetőségem újabb cikket kiadni, de nem mehet ez így tovább! Lassan mindenki, aki közel áll a kertépítéshez el kezd gondolkodni, hogy milyen típusú felületekkel érdemes borítania az udvarát, vagy kertjét. Megpróbálok néhány támpontot adni a választáshoz.

  Alapvetően úgy kell tekinteni egy kertre, mint egy teljesen lefedendő területre, tehát amikor van 100nm-es kertünk, akkor 100 nm-t kell bizonyos elemekkel "beborítanunk". Ezek a "burkolatok" egészen különbözőek, de egymás rovására növelhetjük, vagy csökkenthetjük a területüket az adott udvaron belül. 

  Az első és legfőbb kérdés, hogy hogy áll a megengedett zöldfelületi mutató az építkezés után. Nagyon sok olyan kertben jártam, ahol feszegetni kellett a határokat.. Javasolt az előírt zöldfelületi hányadot megtartani, mert a burkolt felületek bizony nem lélegző felületek, így nem tudják a házat aktívan védeni a talaj nedvességtartalmától, amit leburkolunk az nem szellőzik, így a falak és lábazat több vízterhelést kap. Ezzel jobb tisztában lenni!

  A második megfontolandó kérdés, hogy kialakításukkor melyik típusú felület mennyibe kerül. Tehát mennyibe kerül 1nm gyep, ami alá rengeteget kell dolgozni, és sokszor finom szemcseszerkezetű termőföldet kell teríteni stb., vagy a növényágy, melyet teljes növénytakaróval is fedhetünk, vagy mulccsal, murvával boríthatunk. Ezek mérete csak egymás kárára csökkenthetőek, vagy növelhetőek. Ez után a következő fontos kérdés a döntés meghozatalához, hogy mire mennyi időt kell szánni és mennyibe fog kerülni annak az éves karbantartása. 

  Bár próbálok pártatlan maradni, tapasztalatom szerint ezek a kérdések mind mind a növényágyások javára dőlnek el. Egy növényágy létrehozáskor és fenntartáskor is lehet jobb választás a gyepnél! A gyep, hihetetlen sok energiát igényel, ha azt tényleg szakszerűen szeretnénk kialakítani és megtartani. Persze ahány kert, annyi féle gyepesítési mód és annyi féle végeredmény lehet. Van, aki rusztikus kertet szeretne, ahol nem a csúcsminőségű gyepszőnyeg a cél, hanem egy természetes hatást keltő zöldfelület, de van aki műfűre vágyik. A műfűvel kapcsolatban fontos tudni, hogy burkolt felületnek számít! És nem használható nagy, nyílt felületeken. Szuper megoldás viszont kisebb teraszok, városi udvarok "zöldítésére".

  kerti feluletek, arányok

  Az épített burkolatok is sokfélék, de nem növelik a zöldfelületi mutatót, bár a karbantartás igényük valóban elég alacsony tud lenni az élő anyagokéhoz képest, ez vitathatatlan. Egészen addig nem okoznak túl sok bajt, amíg módosítani, vagy felújítani nem szükséges, mert akkor aztán lesz vele munka és hulladéktömeg bőven. 

  Akár hogy is nézzük, a családi házak kertjében harmonikus egyensúlyban kell lenniük a burkolt felületeknek és az élő felületeknek, ezek arányait ki-ki a maga életmódjának megfelelően válassza ki. A választás viszont messze nem olyan egyszerű, mint ahogy az első ránézésre látszik, mert van olyan összetett, jól tervezett ágyás ami évente 1-2 nap munkát, esetleg pár gramm műtrágyát igényel és hát a gyep az bizony rendszeres elfoglaltságot és rendszeres, nagy mennyiségű tápanyag utánpótlást igényel! A gyep karbantartásáról a következő bejegyzésben bővebben írok majd!

  A téma igen sokoldalú ezért nem szerettem volna konkrétumokat írni, minen döntési helyzet egyedi. Ha a fent felsorolt szempontokon elindulunk, akkor meghozható egy olyan kompromisszum ami kielégítő lesz és a kert képes lesz betölteni a család által neki szánt funkciókat.

   
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző