Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Kerttervezés lépésről lépésre


  Létrehozva: 2021.03.07
  Utoljára frissítve: 2021.03.07

  Kerttervezés lépésről lépésre

  Egy korábbi instagrammos bejegyzéssorozatban már röviden bemutattam, hogy hogyan is néz ki egy tervezési folyamat, ha a kertünkről van szó. Ezeket a lépéseket szeretném itt is megosztani minden kedves követőnkkel most már egyben, hogy még átláthatóbb legyen.

  Első lépés a terület megismerése. Ez feladatonként eltérő módszerekkel történhet. A célja, hogy felmérjük a pontos telekméretet, a terepviszonyokat és a telken már meglévő, esetleg jövőben tervezett épített vagy egyéb fix elemeket, akár a meglévő növényeket.

  Egyszerűbb területeknél a kerttulajdonos által megadott adatokra is tudunk támaszkodni. Abban az esetben, ha picit összetettebb, de sík terepről van szó, akkor egy helyszíni felméréssel megszerezhetőek az alapadatok. Viszont ha nagy lejtésről, összetett terepalakulatokról van szó, akkor legjobb, ha geodéta bevonásával készíttetjük el a felmérést.

  Új építésű lakóingatlanok esetében legtöbbször már rendelkezésre áll minden szükséges alapadat ahhoz, hogy helyszíni felmérés nélkül is el tudjuk készíteni a kerttervet.

  Második lépés a megrendelő igényeinek megismerése és azok feltüntetése egy úgynevezett funkciósémán. Ebben a lépésben elhelyezünk minden olyan funkciót a kertben, amire a kerttulajdonosok tervezéskor vágynak. A kerthasználat a tulajdonosok élethelyzetétől, szokásaitól függően igen eltérő szokott lenni. Vannak, akiknek legfontosabb a kis konyhakert, mások úszómedencére vágynak és így tovább.

  A kerttervezés harmadik lépése, amikor meghatàrozzuk a közlekedési irànyokat, a ki-illetve ràlàtàsi szögeket, valamint a takaràst igénylő területeket.

  Meglévő állapot vázlata
  kerttervezés-funkciókiosztás
  kerti közlekedés, kilátás-rálátás, takarás

   

  Az adott használati módokra kijelölt területekre el is kell jutni. Úgy kell megalkotni a közlekedési utakat, hogy azok segítsék a praktikus használatot, esztétikai élményt nyújtsanak, és lehető legkevesebb plusz burkolatot jelentsenek.

  Még nem találkoztam olyan megrendelővel, aki ne azzal kezdte volna az igényeinek felsorolását, hogy a szomszéd ne lásson be. Emelett pedig erős az igény a szép kilátások megtartására. Ezeket a pontokat kell megtalálnunk és a tervezés folyamán figyelni a megfelelő ágyásszervezésre, növényválasztásra.

  Az ügyféllel folytatott beszélgetések nyomán egy jó tervező már „átérzi”, kifürkészi, hogy mi az a formavilág, amiben az adott megrendelő jól fogja érezni magát.

  A kerttervezés következő lépése, a kert stìlusànak meghatàrozàsa. Elsősorban a hàz stìlusàhoz illő formàkkal, szìnekkel és textúràkkal dolgozunk, de a hàztól tàvolodva egyre szabadabban kezelhetjük a kert stìlusànak meghatàrozó elemeit. Legfontosabb, hogy a teljes kép harmonikussà vàljon!

  A még pontosabb megismerés érdekében ilyenkor segítségül hívjuk az interneten fellelhető képeket. Meg szoktam kérni az ügyfeleimet, hogy küldjenek nekem egy-két linket olyan exteriőrökről, amiben el tudják magukat képzelni. Ezzel bebiztosítjuk, hogy tényleg az ő ízlésének megfelelő látványterv szülessen.

  Ha minden fent felsorolt információ birtokában vagyunk, akkor következik a tervezési szakasz. Különböző kertépìtészeti eszközökkel létrehozzuk és berendezzük a kerti életteret.

  téralakítás, variációk 1
  téralakítás, variációk 2
  téralakítás, variációk 3

   

  Ez a tervezés legizgalmasabb része. A folyamat végére készen láthatunk egy teljesen berendezett, növénykompozíciókkal kísért kertet. A tervező által megálmodott kertet ezután bemutatjuk a megrendelőknek, majd tovább finomítjuk, hangoljuk. Amikor már a teljes térszerkezet véglegessé vált, egyre inkább a részletek kibontása lesz a cél. Kiválasztjuk a burkolattípusokat, elhelyezzük a kerti, épített design-elemeket, a kerti világítást, esetleges vízarchitektúrákat. Bármennyire is azt gondoljuk, a kert a növényekről szól, egész idáig egyetlen konkrét növényről sem esik szó.

    
  kerti hangulat 2
  kerti hangulat 1

   

  A növénykiültetési terv, egy különálló, mégis elengedhetetlen része a tervezési folyamatnak. Bár szó nem esett még róluk, a tervező fejében már formálódtak a kompozíciók az egyeztetések alatt. Viszont több ezer növényfajtával dolgozunk, így egy-egy helyre akár 10-20 lehetőség is adódik, melyek közül a kerttervező bemutatja azokat, amelyek leginkább szolgálják a kívánt célt, és leginkább tolerálják a hely adottságait. Gondolok itt a növények habitusának a stílusra, a hangulatra és a funkciókra gyakorolt hatására, a talajadottságokra, a benapozottságra, a kitettségre…stb.

  Szerencsére az interneten szinte minden javasolt vagy javasolható növényfajta képe megtalálható, így az egyeztetések alkalmával a kerttulajdonosoknak nem kell a képzeletükre hagyatkozni. Lista alapján átnézhetik és kiválaszthatják az ajánlott lehetőségek közül azokat, amik később bekerülnek majd a megépített kertbe.

  Ezzel le is zárul a kertépítés tervezési fázisa. A kivitelezés folyamán sok új gondolat születhet, ezért legjobb, ha a tervező támogatja és végigkíséri az építést, hogy a végeredmény a terveknek megfelelően alakuljon.

  És hog ymi az amit várhatunk a teljes folyamat végén? Egy teljesen élethű, jól értelmezhető, 3D-s, mozgó látványtervet, pont úgy mint itt:

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Nagyobb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző