Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Rézsű, vagy támfal?


  Létrehozva: 2020.07.26
  Utoljára frissítve: 2020.07.28

  Rézsű, vagy támfal?

  Az építési szabályzatok minden településnél leírják, hogy milyen lejtésű terület az, ami még beépíthető, sőt törvényi szinten is szabályozott a lejtős területek használati módja. Aki építkezett már domboldalon, az meg is érti, hogy miért: már a ház talajra illesztése is igen sok extra költséggel és fejtöréssel jár, csak úgy, mint az utána maradó terep stabil és használható kialakítása. Óriási előnyük a domboldalaknak, hogy remek róluk a kilátás és izgalmas a kert kialakítása szemben a sík területekkel.

  Ha ilyen, domborzati szempontból érdekes telket vásároltunk és azon szeretnénk kertet tervezni biztos, hogy szükség lesz valamilyen mikrodomborzat kialakítására. Általánosan azokat a részeket, ahol aktív tevékenységet szeretnénk folytatni, azt síkra, vagy a síkhoz közeli 2-3%-os lejtésű területeket tervezünk. Tehát elsőként meg kell határozni, hogy mik a kert funkciói, azokat hogyan szeretnénk elrendezni és összekötni. 

  A sík terepfelszínek közé biztos, hogy szükség lesz a nagy szintkülönbségek áthidalásához vagy támfalakra, vagy rézsűkre. Ezek kialakítását kisebb szintkülönbségeknél csak a kerttulajdonosok ízlése szabja meg, nagyobb, vagy esetleg extrém szintkülönbségeknél már statikai szempontokat is figyelembe kell venni! Természetesen egy tartó támfalat is el lehet takarni később bármivel, ami az adott környezetbe illik, de nagyon-nagyon fontos, hogy tervezéskor és kivitelezéskor is megfelelően járjunk el!

  A legnagyobb különbség, hogy még a rézsü egy föld alapú, elnyújtott, de szabályozott lejtő, addig a támfal minden esetben valamilyen épített elmekből álló, művi elem. A kettő közötti döntés alapja általában az, hogy mennyi helyre van szükség az egyes terepszinteken, hiszen a rézsű viszonylag nagy helyet foglalhat, a támfallal viszont rengeteg helyet nyerünk, megépítése azonban nagy körültekintést igényel. 

  Használati és fenntartás beli szempontokat is érdemes figyelembe venni, amikor azon gondolkodunk, hogy mi módon lépcsőzzük a terepet. Választhatunk sima gyepes rézsűt, ilyenkor arra érdemes gondolni, hogy fenntartható legyen, kényelmesen el tudjuk tolni rajta a fűnyírót, ne legyen túl meredek. Választhatunk növényekkel borított felületet, ebben az esetben a gyomlálhatóságot kell biztosítani és olyan növényfajtákat ültetni, melyek segítenek a talaj megtartásában. Szinte adja magát a lehetőség, hogy ha már van egy rézsűnk, akkor oda telepítsük a sziklakertet, vagy egy hosszan elnyújtott patakot, esetleg száraz medret. Ezekben az esetekben is a legfontosabb szempontok: a megfelelő alapanyagok, növények kiválasztása és a fenntarthetóság.

  A támfalakkal való lépcsőzés is izgalmassá tud tenni minden kertet. Itt a támfal nyomvonalának kialakítása, az alsó és felső szinteket összekötő lépcsők elhelyezése és a támfal anyagának megválasztásai mind mind fontos kérdés már a tervezéskor. Ezeken felül a tartó funkciót és a vízelvezetést kell nagyon pontosan átgondolni és kivitelezéskor az előírásokat betartatni a választott kivitelezővel. Ha támfalakat használunk, azoknak is lehet funkciót adni, lehet velük tereket leválasztani, sőt akár egy vízesés alapjául is szolgálhatnak. Választhatunk több lépcsős, ülőtámfalas támfalrendszert, íves vagy szögletes vonalakat, termésköves, vagy betonozott felületeket. A legfontosabb, hogy a környezetebe jól illeszkedjenek a formák és színek és az, hogy a támfal hosszú éveken át szilárd és stabil legyen. A támfalak tetejére is ültethető olyan növényzet, ami elegánsan, vagy épp kifejezetten romantikusan omlik alá, finomítva az épített jelleget.

  Ha a terep megköveteli, azaz túl nagyok az áthidalandó szintkülönbségek és szűkek a rendelkezésre álló területek a két kertépítészeti elem jól kombinálható egymással. Bátran készíthetünk egy alacsonyabb támfalat a rézsű "lábához", ha nyernünk kell egy kis vízszintes területet még mielőtt a rézsü "elérné" a kívánt talajszintet. Ez esetben a rézsűt úgy kell kialakítani, hogy a kertben szemlélődő rálásson a felületére, tehát a támfallal ne emeljük a "talpát" 1m-1,3m fölé. A lejtős kerteknél egyébként is szinte minden esetben marad az eredeti terepnek némi lejtése, ami nem feltétlen baj, hiszen nem golfpályákon és focipályákon kell élnünk :).

  Mindkét elem használat igen izgalmassá teszi a kertet, nincs rossz választás, csak rossz kialakítás lehetséges! Tervezéssel és átgondolt kivitelezéssel a rézsü és a támfal is kedvelt eleme lehet a kertünknek! 

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Nagyobb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző