Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Harmónia a kertben, 1. rész


  Létrehozva: 2020.06.21
  Utoljára frissítve: 2020.06.21

  Harmónia a kertben, 1. rész

  Ma elkezdünk egy mini sorozatot, amiben végignézzük a kerti elemeket és stílusokat. Mindezzel az a célom, hogy segítsünk elérni azt a fajta harmóniát, amitől úgy érezzük egy jól megépített kertben, hogy "hmm, ez igen"! A kertek nagyon sokfélék lehetnek, mindenkinek más a szép! Ha picit mélyebben beleásunk a különböző művészettörténeti leírásokba, minden korszaknak, és országnak meg van a maga stílusa. Ezek a stílusok mára keveredtek, mégis ajánlatos a harmónia érdekében választani közülük. 

  Tudományos okfejtés helyett egyszerű kis fogódzókat szeretnék adni, amivel a saját kertünk egységét is megteremthetjük. Legutóbbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet egy új stílusra, amikor is a nemesített dísznövények és a híres angol gyep helyett a vadvirágos mezőket részesítik előnyben. Az alapgondolat, ami ezt a stílust megteremtette, minden egyes kertépítéskor él: hozzuk a természetet az otthonunk közelébe! A kérdés igazából, hogy hogyan. Hogyan tudjuk "jól másolni a természetet"? Véleményem szerint úgy, hogy követjük az ott írott szabályokat.

  A harmónia abból adódik, hogy a természetben mindennek meg van a maga helye és természetesen a szerepe is, hiszen ott semmi nem öncélú, minden az életet szolgálja. Ezt az utat kell járnunk a kertépítéskor is. Minden dísznövényünk rendelkezik vadon élő felmenőkkel. Ezen a nyomon érdemes elindulni és megkeresni a növény helyét a kertben. Ma csak azokkal foglalkozunk, melyek vízparti felmenőkkel rendelkeznek:

  Ha vízparti növényeket szeretnénk látni a kertünkben, akkor teremtsük meg a helyét és adjunk neki funkciót! Sokan vannak, akik nem tudnak annyi figyelmet fordítani a kert karbantartására, hogy kerti csobogót, vagy tavat működtessenek. Nekik azt ajánlom, hogy építsenek száraz medret, vagy homokos napozóteraszt, így kialakítva a vízparti hangulatot. A vízparthoz kötődő növényfajtákat ezek köré érdemes telepíteni. 

  Mivel vízparti vegetációról beszélünk, a természetes funkciójuk a vízzel kapcsolatos. Mint az elején írtam, a harmónia másik összetevője a funkció, tehát ezt se felejtsük el! A száraz patakmeder imitáció alkalmas a háztetőn keletkező csapadékvíz elszikkasztrására, így táplálva a kert távolabbi részén élő további fajokat is. 

  A mederimitációkat folyami homokkal, gyöngykaviccsal és nagyobb kövekkel tudjuk leghangulatosabban kialakítani. Fontos, hogy arra is gondoljunk ez esetben, hogy a patakok lefelé folynak, általában egy forrástól egészen a befogadó tóig. Ez nem azt jelenti, hogy kötelező egy csobogó, egy hegyoldal és egy tó is minden kertben, ahol patakmenti vegetációra vágyik a tulajdonos, de ezt a három elemet egymáshoz képest meghatározott sorrendben érdemes megjeleníteni, ha szeretnénk. 

  Vízparti vegetációt imitáló növények közül mutatnék néhányat:

  Árnyékliliom a vízpartra emlékeztető hatalmas, lapulevél szerű leveleivel árnyékos területeken csodás színfoltot ad. Számtalan levélszínben és méretben kapható. Egymással, kövekkel és más vízparti növényekkel is jól kombinálható.

  árnyékliliom

  Fotó: http://ankert.hu/az-arnyliliom-hosta-jellemzese-ultetese-gondozasa-es-szaporitasa/

  Sás. Szinte mindegy melyik fajtáját választjuk, több nemzetség is hordozza azt a küllemet, amitől ezek a "sáslevelű" növények bátran alkalmazhatók a vízpartunk közelében.

  https://kertotlet3d.hu/upload/image/carex-5eef62e9a7dd2.jpg

  Fotó: http://www.botanikaland.hu/carex-oshimensis/osimai-sas/

  Nőszirom. A nősziromnak is több fajtája van. Ami igazán vízparti küllemmel dicsekedhet, az a holland nőszirom. Nen csak ez a lila szín elérhető, vásárolhatunk sárga, bordó, barnás virágú iriseket is.

  Nőszirom

  Fotó: https://citygreen.hu/a-holland-noszirom-iris-x-hollandica-gondozasa/

  Végül egy fásszárú példát is hoztam. Szerintem senkinek nem meglepetés, hogy a fűzfélék illenek a vízparti vegetációba. Az itt bemutatott fűz egy törpe növekedésű, bordó vesszejű, ezüstös levelű változat. Fűzfélék között akad a díszkertészetekeben rengeteg féle habitusú növény. Ilyen példáuk sokak kedvence a Salix integra Hakuro-Nishiki is.

  Törpe fűz

  Fotó: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/salix_purpurea_nana_torpe_csigolyafuz

   

  Tehát: vízpart imitálásra fel! :)

  Ha bármiben segíthetünk, keressenek bizalommal, elérhetőségeink bármelyikén.  A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Nagyobb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző