Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Hogyan legyen a kertünk igazán trendi?!


  Létrehozva: 2020.06.12
  Utoljára frissítve: 2020.06.13

  Hogyan legyen a kertünk igazán trendi?!

  Ha közvélemény kutatást tartanánk azzal kapcsolatban, hogy milyen a szép kert, bizonyára előkelő helyen szerepelne a gyommentesség.

  Valóban, egy szépen megtervezett és kivitelezett kert is lelombozó lehet, ha olyan növények jelennek meg, amelyeknek semmi keresnivalójuk az ágyásban. Gyomnak nevezhetjük azokat a növényeket, amelyek úgymond maguktól kerülnek a kertbe. Többségük kiírthatatlan, mindent elviselő növény, s mint ilyen, a honos mezei vadvirágokat is könnyedén kiszorítja. A gyomok és vadvirágok között tehát különbséget kell tennünk.

  A gyomok az utak és épületek építése által létrejött mesterséges, „zöldnek” szánt területeken jelennek meg. Természetesen megjelenő vadvirágokkal sajnos ezeken a járdaszigeteken, nagyobb zöldfelületeken nem találkozhatunk, hiszen a tömörödött, szennyezett talaj nem megfelelő számukra. Van azonban remény arra, hogy ezen apró zöldfelületek is környezetbarátok legyenek.

  Érdekes fordulatot vett a városi tájépítészet: az „angol gyep”, mely üdezöld, egységes szerkezetű, már nem divat. Magyarország számára ez nagyon jó hír, hiszen még a magánkertben is csak sok küzdelem árán marad a gyep olyan megjelenésű, ami a "nagykönyvben meg van írva".

  Ha az angol példánál maradunk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy most már egyáltalán nem elvárás a steril gyepfelület. Sőt, amire szükség van, az pont ennek az ellentéte: évi kétszeri kaszálással fenntartott, tavasztól őszig virágzó mező, a helyi flóra lágyszárú képviselőivel! Fogalmazhatnánk úgy is, hogy most ez, a vadvirágos mező a divat, de ez jóval több egy fellángolásnál. Sőt, nem szabad fellángolásnak lennie: támogatja az állat- és növényvilágot, a mikroklímát és csapadékvíz-gazdálkodást, megoldás jelent a csak költségesen kialakítható dekoratív növényfelületek kiváltására. A sor várhatóan még folytatódni fog, hiszen többek között az angliai Cambride University is elkezdte kutatásait ezen a téren. A neves egyetem elhatározta, hogy megszűnteti a messze földön híres másfél focipályányi gyepterületét, és 2019. októberében el is vetették azokat a magokat, melyekből mostanra 1 méter magasságú vadvirágos mező fejlődött.

  Fontos megjegyeznünk, hogy vadvirágos mezőt nem lehet mindenhol kialakítani, és egészen más vetési és fenntartást ritmusa van, mint egy gyepfelületnek. Ez utóbbi kettő könnyen megtanulható az illető magkeverék leírásából, a kialakításának helyével kapcsolatban azonban íme néhány jótanács. – A vadvirágos mező nemcsak a közterületek „kiváltsága”, jó szívvel ajánljuk magánkertbe is! Minél forgalommentesebb helyet válasszunk, mert még a gyalogos forgalom is meggátolja az értékes, szépen virágzó vad növények növekedését. Ha lehetőségünk van, öntözzük is meg magokat, ez segíti majd a begyökeresedésüket, és a hajtás megindulását. Mielőtt pedig belevágunk, jó tudni azt is, hogy kb. 3 év után a vadvirágok közé elkezdenek betelepülni a helybeli közterületek fajai. Ettől azonban ne ijedjünk meg, s ne nyúljunk rögtön gyomírtóhoz: ez a természet rendje!   A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző