Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Harmónia a kertben, 2. rész


  Létrehozva: 2020.06.26
  Utoljára frissítve: 2020.07.12

  Harmónia a kertben, 2. rész

  Múlt héten elkezdtünk egy mini sorozatot, ahol arról írunk, hogy mitől lesz egy kert igazán harmonikus. Első körben azokat a kerti elemeket nézzük meg, melyeket a természetből "koppintottunk". Ilyen volt a vízparti hangulatot keltő elem, melyről megtudtuk, hogy víz nélkül hogyan tudjuk bevinni a kertekbe. Most is egy természetben is előforduló kialakításhoz adunk tippeket, ez pedig a magashegyi, vagy sziklás kialakítás.

  A természetben úgy alakulnak ki a sziklás területek, hogy a kemény alapkőzetről a víz, vagy szél elhordja a puhább rétegeket, így kibukkannak a kopasz kövek. Ezt a kerti elemet sziklakertnek, vagy kőkertnek szoktuk nevezni. Nagyon sok tudományosságot nem szeretnék belevinni, de a hátterét érdemes megérteni, hogy aztán ez esetben is jól válasszunk növényzetet és funkciót.

  Sziklás megoldásokkal általában a kert leghangsúlyosabb részeti szoktuk díszíteni. Van olyan alkalom, amikor csak a hangulat miatt választjuk azt a megoldást, hogy növény, vagy egyéb kültéren elhelyezett tárgy helyett hatalmas sziklákat helyezünk egy sík terepen. Ez esetben külön funkciót nem feltételnül kell keresni, de a természetességre itt is figyelni kell. 

  Azonban ahol rézsűs terepen helyezzük a köveket, valódi funkciójuk is van: a felettük húzúdó földtömeget tartják meg. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni a megfelelő kialakításra arra, hogy a kövek természetes ellensúlyt képezzenek a rájuk nehezedő nyomással szemben.

  Sziklakert 3D
  Sziklakert 3D

   

  Ha természetközeli kertre vágyunk, akkor a sziklákat mindkét esetben magashegyi, ill. sziklák között jól boldoguló növényzettel kell kombinálni, hiszen a körülmények egészen szélsőségesek. A kövek nyáron átforrósodnak, a közéjük töltött föld nem túl stabil és igen kevés. A növényeknek tehát ezeken a keskeny sávokon kell gyökeret ereszteni és megvédeni a talajt a további kimosódástól. 

  Összességében tehát a sziklakert egy igen érzékeny rendszer. Amikor építjük, a karbantartására és az élettartamára is érdemes gondolni, ezért csak megfelelő meredekség mellett érdemes sziklakertet építeni. A meredekséget felső, vagy alsó támfallal csökenthetjük, de csak annyira, hogy a kőkibúvásos felületre még éppen rá lehessen látni a kert távolabbi részeiből.

  Nézzük, melyek azok a növények, amik alkalmasak a kövek közti rések kitöltésére. Kezdésnek nézzük a legkézenfekvőbbeket, a kövirózsákat és egyéb pozsgásokat. Ezeket nem kell senkinek bemutatni, viszont érdemes megnézni mennyire sokszínűek lehetnek, használjuk őket bátran!

  Apró kis növények, de annál izgalmasabbak a terülő, nagy párnát alkotó virágzó évelők, mint a pázsitviola, a kakukkfű, az örökzöld tatárvirág, a Muzsika hangjaiból ismert havasi gyopár.

  Ha magasabb növényeket keresünk, akkor szívből ajánlom az egyik kedvencemet, az erikát. Szinte egész télen virágzik, nyáron pedig hajtásával kápráztat el bennünket. Erre a szintre javaslom még a gyöngyvesszők alacsonyabb fajtáit, vagy a kékszakállt, a mirtuszloncot és természetesen a madárbirsek alacsony, terülő fajtáit is. 

  Külön említést érdemelnek azok a növények, melyek képesek a gyökérzetükhöz képes lefelé is fejlődni. Ilyen a télizöld jázmin, egyes terülő borókafélék és madárbirsek.

  Természetesen nagyobb falak esetében, de főleg a sík terepen kialakított kőkertekbe ültethetünk magas növényeket is, ide leginkább a fenyőféléket, cédrusokat vagy borókákat érdemes választani. 

  Ezek természetesen csak futólag kiragadott példák. A kertészetekben fellelhető több ezer növényfajta számos darabja harmonikus társa lehet a kerti szikláknak a felsoroltakon felül is. Reméljük így is sikerült némi fogódzót biztosítani a kőkertek leendő tulajdonosainak.

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Kisebb kertrészlet növénykiültetési terve
  Megrendelem
  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző