Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Beszéljünk a celebekről!


  Létrehozva: 2020.01.24
  Utoljára frissítve: 2020.05.13

  Beszéljünk a celebekről!

  Na nem Schobert Norbiról, még csak nem is Megyeri Szabolcsról, aki a leghatékonyabban használja a média és az internet adta lehetőségeket a kertész szakmában…(irigylésre méltó) Hanem azokra a növényekre célzok, amelyek elképesztő népszerűségnek örvendenek a hobbi kertészek körében.

  Nem is tudom megmondani, hogy hogyan lesz egy-egy növényfajtából celeb, de az biztos, hogy időről időre megjelenik egy új növényféleség és az emberek szinte olthatatlan vágyat éreznek, hogy az Ő kertjükbe olyat és csak is olyat ültessenek. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha picivel rugalmasabban állnának hozzá. Véleményem szerint a hozzáállás oka az lehet, hogy nem ismernek alternatívákat, ill. „ha a szomszédban van, akkor nekem is legyen” alapon döntenek…

  Senkinek nem hangzik már idegenül a Smaragd, a leylandii, vagy a császárfa kifejezés. Sok-sok évig tartotta magát a Smaragd tuja -melynek tudományos neve Thuja occidentalis ’Smaragd’- csúcson, ha sövénynövényt kerestek. A Smaragd pályafutásának végén egyes kertépítők bevezették és újból szinte kizárólagosan használták, ajánlották a leylandiit. Mára kiderült, hogy egyik sem olyan hibátlan, ahogy azt az ajánlói előadják. Többek között, mindkét növény érzékeny ugyan arra a betegségre…, de most ebbe nem szeretnék mélyebben belemenni. Ugyan úgy nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett csodasövény (Ulmus pumila 'Turkestan'), vagy a verhetetlennek látszó babérmegy (Prunus laurocerasus). Ezeket lehet ajánlani, de csak abban az esetben, ha pontosabban körül járjuk a témát.

  Sövény telepítése előtt számtalan adottságot figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk a legalkalmasabb növényfajt. A smaragd tuja egy kúp alakú, nyíratlan sövénynek alkalmas faj, a leylandiit évente minimum 2-szer nyírni kell és csak zárt sövénynek ajánlható. A csodasövény egy szil fajta, ami ténylegesen gyorsan nő, viszont szintén kezelhetetlen méreteket képes ölteni, ha a tulajdonos egy kicsit félrepillant. A babérmegy pedig messze nem olyan egyszerű döntés, mint amilyennek látszik, mert megközelítőleg 20-30 fajtája van, melyek a 40-50cm-es végmagasságtól a 3-4m-es magasságig terjedhetnek, nem beszélve a fagytűrésük különbözőségéről. Ezek az adatok épp csak érintik az okokat, amelyek miatt nem elegendő a szerint dönteni, hogy mit dob fel a google, ha beírjuk a „sövény” kereső szót. Számtalan izgalmas lehetőségről maradunk le, ha nem ásunk kicsivel mélyebbre. Megyeri Szabolcs bemutató filmjeit tudom ajánlani viszont, ha valakinek nincs ideje az alkalmas növények válogatására túl sok időt szentelni, akkor érdemes szakértőhöz fordulni a kéréssel, aki segít olyan kertet álmodni, ami „nem jön szembe az utcán”.

  Ki ne hagyjuk az igazi nagy hírességünket: a CSÁSZÁRFÁT, ez az a növény, amit mára tényleg mindenki ismerni vél és szeretne! A vágyak, amelyeket kielégíteni ígér ez a növényfaj: nőjjön gyorsan, legyen gyönyörű a virágzata, adjon kellemes árnyékot pár éven belül… Ez mind igaz is, de sajnos az is, hogy extrém (családi ház közelébe kicsit túlzó) méreteket ölt, igen agresszívan terjed. A gyors növekedése nem csoda, hanem rengeteg vízből építi fel magát, tehát vízzsaroló, kiszárítja maga körül a területet. Fiatalon erősen fagyérzékeny és mint minden gyorsan nővő fa könnyen törékennyé, így veszélyessé válik! Itt is azt javaslom, hogy gondoljuk végig az összes szempontot mielőtt megvásároljuk. Vitathatatlanul szépséges növény, de aki kíváncsi mivel javasolnám elérni ugyan azt a szépséget, nézzen utána az Euodia hupehensis elnevezésű fának, csak az érdekesség kedvéért!

  smaragd tuja sövény
  leylandii
  császárfa


  A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Szoliter tervezés

  Szoliter tervezés

  Ár (Br.):5 000 HUF

  Megrendelem
  Egynemű sövény tervezés

  Egynemű sövény tervezés

  Ár (Br.):8 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző