Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Burkolattervezés


  Létrehozva: 2020.08.02
  Utoljára frissítve: 2020.08.02

  Burkolattervezés

  Korábbi cikkeinkre több gondolattal is vissza tudok utalni, amikor a mára választott témát be akarom vezetni... Ha korábbi sorozatunkra gondolunk, többször elhangzott, hogy hogyan teremtünk harmóniát a kerítés és a ház között, azaz a kertben. Ezekben a részekben a növényhasználtra helyeztük a hangsúlyt, de legalább olyan lényegesek a kertben felhasznált különböző burkolatok harmonikus használata, mint a növényeké. Az új sorozatban viszont az épített elemeké a főszerep, melyet a támfalakkal, rézsűkkel már múlt héten bevezettünk.

  Ma néhány gondolatot a ház körüli burkolatokról szeretnék megfogalmazni. Nagyon lényeges alapvetés, hogy ami a házon kívül esik, az már bizony a kert része! Hiába tartozik szorosan a házhoz, pl. annak fala, vagy lábazata, bizony az már együtt kell hogy "éljen" a kert távolabbi részével, ezért javasolt már akkor megkezdeni a kerti burkolatokkal való foglalatoskodást, amikor a ház külső megjelenésén gondolkodunk. 

  A burkolatok minden kertben óriási teret kapnak, hiszen ezeket a "legkényelmesebb" karbantartani, főleg, ha szilárd burkolatról beszélünk. Nagyon lényeges ebben az esetben a zöldfelület és a burkolt felületek arányát a szabályoknak megfelelően fenntartani. Hiába szeretnénk, hogy a teraszunk XXL méretű legyen, ha azzal már túllépjük a megengedett határt. A mai világban sokszor 2, 3 autónak is helyet kell adni az udvaron, ami szintén a burkolt felületek nagyságát növeli. Fontos megérteni, hogy a zöldfelület megtartása nem a törvényhozók úri hóbortja, hanem a saját házunk és környezetünk jó karban tartás a miatt is fontos. A nélkül hogy mélyen belemennék a fejtegetésbe: a talajban víz van, ez a víz szeretne párologni…, ha nem talál utat, akkor megy a falakba....stb. stb. tehát hagyjunk helyet a talajban lévő nedvesség áramlásának a növényeken és a szabad, lélegző felületek által!

  Ha kialakultak a kert funkciói, a következő lépés, hogy összhangba hozzuk azokat a burkolatokat, melyek szükségesek a választott funkciók komfortos kialakításához. Ahol burkolattal kell dolgoznunk, azok a közlekedési útvonalak és a függőleges falak: házfal, lábazat, támfalelemek, kerti építmények alapjai és felületeik. A kert megtervezésénél ezekre mindre érdemes úgy tekintetni, mint egy komplex egységre. A variációk száma végtelen, de ha belőjük az irányt és attól nem térünk el akkor minden árkategóriában ki lehet alakítani azt a rendszert amitől egységessé válik végül az udvar.

  Érdemes jól végiggondolni a lehetőségeket, mert szürke térkő ugyan hódít az építők körében, mégis arra sarkallok mindenkit, hogy ha az ár kötött is, próbáljon eltérni a saját ízlésvilága irányába és ne fogadja el automatikusan, hogy "ezt adja az építő cég". Sokszor benne van a ház kivitelezésének árában, hogy a ház bejárataihoz vezet egy térkő járda, a ház körül legyen egy 1m-es térkő sétaút és a kapubehajtó. Ezek nem biztos, hogy szükségesek, és lehet, hogy később a kert építésénél akadályt képeznek majd. Akár fizikailag is, mert egy alaptesten átvezetni utólag igen nehéz pl. az öntöző csövet, akár stílus szempontjából, mert egy mediterrán kertbe a szürke térkő idegen elem... Ez romantikus hangulatú kertbe a kedves kis gyöngykavics utak, vagy akár a kitaposottnak látszó ösvények is megfelelnek, míg egy minimál kertbe szépen mutathatnak a hatalmas márvány járólapok, fényes csillogó felülettel.

  Nagyon szépes paletta tárul elénk, amikor burkolatokat kell választanunk ezért a hangulat a stílus és az ár mellett fontos, hogy a karbantarthatóságot is szem előtt tartsuk! Ez elején leszögezem, hogy nincs olyan épített burkolat, amivel hosszú távon nem lesz valamilyen probléma, ez biztos. Begyomosodik, felfagy, "elmászik" hullámossá válik, stb. stb. Azt a típust kell kiválasztanunk, aminek a hiányosságaival még együtt tudunk élni. 

  Talán utolsó sorban érdemes még egy gondolatot szánni a kiválasztott és felhasznált burkolattípus élettartamának végén való teendőkre is. Megunt térkő, megunt műfű, stb. ezeket majd remélhetőleg sok v múlva kezelni kell és újra mozgatni, hulladéktárolóba juttatni, ezt se felejtsük el! Az élettartamot természetesen minden esetben a használatnak megfelelő mélységű és minőségű alapozás, a kivitelezés minősége befolyásolja. Ebben az esetben is érdemes a kivitelezővel jóban lenni ;)

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző