Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Az egyik legizgalmasabb kerti elemről....2. rész.


  Létrehozva: 2020.06.04
  Utoljára frissítve: 2020.06.04

  Az egyik legizgalmasabb kerti elemről....2. rész.

  Ahogyan ígértem, ma következik a természetes kerti tavak kialakításáról szóló interjúnk második része. Balázs, akit múlt héten már bemutattam, rengeteg hasznos információt, mondhatni kulisszatitkot árult el erről a csodálatos és igen összetett témáról nekünk. A legjobb, hogy Ő mindezt a saját tapasztalatai alapján tudja, nem pedig könyvből tanulta! A Képen az általa éppen építés alatt álló fürdőtó egy részlete látható. Kezdjük!

  Mire van szükségünk, ha ilyen tavat szeretnénk építeni házilag?
  Ha valóban költségmentes és -a tófóliát leszámítva- természetes tavat szeretnénk akkor fólia, kövek, növények... a fentebb említett módon.
  - Jöjjön a kicsit bonyolultabb szivattyúval, keringetéses szűrés.
  Erre akkor van szükség, ha sokat éri a nap, sok halat szeretnénk, illetve nagyon szép, tiszta vizet, pl egy fürdőtó esetén. Ugyan úgy kialakítjuk a tavunk medrét, ugyan úgy kavicságyat készítünk a sekély és mocsári zónába annyi különbséggel, hogy a kavics előtt perforált dréncsövet fektetünk le, és erre jön rá a kavics.

  Itt hagytuk abba a legutóbb...

  - Fontos, hogy a 15 – 25 cm kavicsréteget, a dréncső tetejétől kell számolni. A megfelelő vastagságú kavicsréteg jelentősége abban áll, hogy ezen keresztül keringetjük a vizet, avagy azt a közeget, amiből a növények gyökérzete felveszi a tápanyagokat. Ha a keringetés nem megfelelő, akkor algásodás kezdődik. Ha viszont biztosítjuk a szükséges átszűrődést, akkor a gyökerek gyorsan hozzájutnak a szükséges elemekhez, és a rajtuk fennakadó szennyeződéseket is le tudják bontani, a természetes baktériumokkal együttműködve. Akármekkora is a tavunk, elegendő a sekély és mocsári zónát a tó kerületén kialakítani. Legyen azonban mindkét zóna legalább 20 cm szélességű. Ezt hívjuk növényzónának, szűrőzónának. Nevezhetjük szűrőtónak is, merthogy ilyen is létezik egy természetes tavon belül. :)
  A szűrőtó külön működik a tótól, de mégis összeköttetésben vannak. Lehetnek egy magasságon, és épülhetnek szintkülönbséggel is. A lényeg, hogy ugyanúgy kaviccsal és dréncsővel kerüljenek kialakításra.  
  Mivel az én halastavamban - édesapám jóvoltából - nagyon sok hal van, ezért nagyon sok iszap is keletkezik. Olyannyira sok, hogy a növények és baktériumok már nem tudják feldolgozni. Kialakítottam ezért egy ülepítővel is rendelkező szűrőtavat. Az ötlet a Pinterest-ről való, de én azért finomítottam rajta egy kicsit. Ennek eredményeképp mindösszesen 5 perc alatt ki tudom szívni az iszapot, s ezt megteszem tavasszal és ősszel is.
  Maga az ülepítő kialakítása nagyon egyszerű, hiszen a kiásott szűrőtó mederbe ások még egy gödröt, amit aztán áthidalok egy műanyag raklappal. Két csövet helyezek el, egyet teljesen le az aljára - ezzel szívom majd ki az iszapot -, egyet pedig éppen csak bevezetek a raklap alá. Itt fogja benyomni a szivattyú a vizet.

  Mit nyerünk a természetes tó kialakításával a művi fenntartású tóhoz képest?
  - Gondtalan örömöt. Nem kell szűrőt takarítani, nem kell az alga miatt bosszankodni, és állandóan figyelni mikor, milyen vegyszert kell beleönteni. Az árnyékolást például napvitorlával lehet megoldani, mert ugye fával nem célszerű...

  Milyen éves feladatok vannak egy természetes tó fenntartására?
  - Az elvirágzott, elhalt növényeket el kell távolítani, de ha túlméretezett szűrőtavunk van, akkor erre nincs is szükség. Pontosabban nem kötelező, habár a tavunk azért meghálálja, ha mégis elvégezzük ezt. Ami viszont nagyon fontos - amennyiben szivattyúval működő tavunk van -, hogy a nap 24 órájában üzemelnie kell, télen – nyáron. Nem kell tartani a villanyszámlától, mert a folyamatos üzem mellett kisebb teljesítményű szivattyúra van szükség.


  Van olyan negatívum, ami miatt nem minden kertben kell erőltetni a természetességet? Pl. vízszín, tisztaság, méret
  - Nincs! Ha a kertünk olyan, hogy nem igazán passzol hozzá a természetes kinézetű tó, akkor is megépíthetjük, modern formában. Pusztán a fenntartásnál vegyük figyelembe a természetességet. Hiszen én elsősorban a fenntarthatósággal kísérletezgettem, nem a tó vizuális kialakításával. Egyébként ez a természetes önfenntartási folyamat, külföldön már olyan népszerű, hogy olyan előregyártott műanyag medencéket lehet kapni, ami tartalmazza a növény ültetésére szolgáló helyeket is.

  Miben tér el egy nagyméretű fürdőtó a sima kerti tótól? A tiéd hogyan fog kinézni?

  - Én méretbeli különbséget látok a kettő között, mert kialakításukban azonosak. Fürdőtó esetén célszerű a szűrőzónát és a fürdőzónát különválasztani, a vízbe költöző állatok miatt (békák, vízisiklók elsősorban). Ha különválasztjuk, akkor nem kell megosztanunk a fürdőrészt a vízi élőlényekkel, mert ők a növényesített részben fognak élni.

  - Az én fürdőtavam még kialakítás alatt van, pontosabban most már inkább csak az utolsó simítások zajlanak. Őszintén szólva, ez nagyobb munka, mint az egész fürdőtó megépítése: a környezeti kialakítás, a pálmák, virágok ültetése a megfelelő helyekre, mind időigényes munka. Én ugyanis egy tengerparti hangulatot próbálok kialakítani, kék tófóliával, apró gyöngykaviccsal a parton, és a tó végén a három lépcsős vízeséses szűrőzónával...

  Kedves beszélgető partnerem nagyon sokat tudna még mesélni, hiszen szívvel lélekkel csinálja a tavait, de most el kell köszönnünk! 

  Nagyon köszönöm Güth Balázsnak, a "Természetes" kerti tó, szűrőtó Facebook csoport alapítójának, hogy segített picit belelátni a kerti tavak házi praktikáiba!
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző