Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  A legnagyobbakról...


  Létrehozva: 2020.05.08
  Utoljára frissítve: 2020.05.08

  A legnagyobbakról...

  Beszéljünk picit a méltatlanul elfeledőben lévő, kisebb kertekből sokszor kihagyott növényekről; a fákról! Imádom a fákat! :) Viszont nem mindig van lehetőségem tervezni velük, mert a kertek egyre kisebbek, a tulajdonosok nem szeretnek annyira levelet söpörni és van, hogy nekem sem jut eszembe erőltetni, pedig kellene! Ahhoz, hogy egészséges vegetáció jöhessen létre a kis kertecskékben, udvarokban, bizony szükség lenne a fákra is. 

  Szerencsére a kertészek is szeretnek foglalkozni a fákkal, így nem csak a bokrok, örökzöldek forma-, és színválasztéka gyarapodik, hanem a fáké is. Bármilyen alakhoz, formához, mérethez megtaláljuk a hozzá illő fajtát, csak keresni kell. Egy-egy családi ház közelébe persze nem szükséges túl sok nagy méretű növény, ezért a kiválasztásnál óvatosan kell eljárnunk.

  Mik legyenek a szempontok:

  • mekkora a fa növekedésére szolgáló hely
  • milyen talajféleségbe kerül a növény
  • közterületre kerül-e (ház elé)
  • van-e föld-, vagy légkábel a közelben
  • mi tetszik :) ...stb.

  A kínálat igen széles, ezért nem érdemes elvetni a lehetőséget egy kis fantáziával és kitartással biztosan megtaláljuk azt a növényt, amely tökéletes dísze lehet a kertünknek viszonylag kis bosszúságot okozva nekünk vagy épp a szomszédainknak. 

  Többször beszéltem már az általam celebeknek nevezett növényekről, itt is megemlíteném a csapdát, amibe tapasztalatom szerint most sokan beleesnek. Attól, hogy valami gyorsan nő és hamar ad árnyékot, nem biztos hogy boldoggá fog tenni, ha pl. az első komolyabb szélben rádől a házunkra....Ilyen problémát okozhat a házhoz túl közel ültetett, szélnek kevésbé ellenálló rapid növények, pl. a császárfa. Az a fa, ami ilyen tempóban képes fejlődni, nem lesz elég "sűrű" szerkezetű, így törékeny lesz. Ez a gyorsan növő nyárfákra és társaikra is igaz. A másik, hogy vegyük figyelembe, hogy a fa nem csak felül nagy, hanem alul is. A ház alá bekúsznak a gyökerei, ami szintén veszélyes lehet!

  Ott vannak viszont a különleges megjelenésű kis koronájú, virágokkal díszítő fák, amik már tényleg biztonságos díszei a kerteknek. Amikor ki kell választanunk egy pici helyre egy, vagy maximum két fát, fontos, hogy a lehető legtöbb szezonban díszítsen. Ezért válasszunk olyan növényt, ami lobszínével, virágával, alakjával is kiegíszíti az adott kompozíciót. Ha még ősszel bogyói is lesznek, az egy külön ráadás. Vannak ilyen fák, csak meg kell keresni a megfelelőt! :)

  A nemesítés olyan alak és formagazdagságot ért el, hogy akár már 1 méteres ágyába is megtaláljuk a fát, ami árnyat ad és élőbbé teszi a mikroklímát, használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket!

  Vásárláskor a fáknál igen fontos a küllem és az alak. Sose fogunk "kész" fát venni, az a mi kertünkben, a mi alakításunk szerint fog tovább fejlődni, viszont érdemes figyelembe venni, hogy az alapvető formáját már nem fogja elhagyni sosem, tehát csak megfelelően előnevelt és alakított fát vásároljunk. A fákat magasságukkal, esetleg konténerméretükkel és az 1m magasan mért törzskerülettel jellemzik. Ezek azok a számok, amik egy kertészeti katalógusban láthatóak: Fraxinus excelsior 200/220 (magasság), 6/8 (törzskerület), K30 (30 literes edényben van). Ezeket a paramétereket kell figyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a különböző ajánlatokat. E mellett pedig a fent említett formát. Értem ezt úgy, hogy ha egy fa csúcsát lemetszették, az ott el fog ágazni és nem fog sudarat nevelni tovább. Van, hogy ez a megfelelő választás, de van, hogy azt szeretnénk, ha magasra törne, hogy majd alatta tudjunk sétálni.

  Összefoglalva én mindenkit arra buzdítok, hogy keresse meg a megfelelő fajtát, ami hozzá és a kertjéhez illik, nem fogja megbánni! :)  A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Szoliter tervezés

  Szoliter tervezés

  Ár (Br.):5 000 HUF

  Megrendelem
  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző