Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Szimmetria a növényvilágban


  Létrehozva: 2019.10.14
  Utoljára frissítve: 2019.10.14

  Szimmetria a növényvilágban

  Állandóan van mit csodálni a növények életmódjában! Működésük megfigyelése hozzásegítheti a hobby kertészeket, ahhoz, hogy megértsék milyen módon és mértékkel avatkozzanak be a növények életébe.

  Számos oka van annak, hogy bele kell avatkoznunk fizikai módszerekkel a növény fejlődésébe, ebből az egyik leggyakoribb a növekedés mértéke, vagy iránya. Túl magasra nő a választott növényünk, vagy már elnyomja a szomszéd ház tetejét, vagy a épp áthajlik egy napkedvelő ágyásunk fölé a koronája. 

  Az első, amit tehetünk természetesen a sokat emlegetett megfelelő növényválasztás! Rengeteg bosszúságot spórolhatunk meg magunknak és szomszédjainknak, ha a megfelelő növényt ültetjük el a kívánt helyre. Nem csak a megfelelő kiválasztása a lényeg, de a helye és az egymástól való távolság is ugyan ilyen lényeges. Természetesen nem mindenki olyan szerencsés, hogy maga döntheti el, hogy mi él jelenleg a kertjében. Lehet, hogy az előző tulajdonos nem hosszú távra tervezett, ezért óriási "dzsungellel" kell évről évre hadakoznia az új, környezetvédő szemléletű kerttulajdonosnak....

  Hogy ne bonyolítsam túl a mondanivalómat, ma csak egyetlen lenyűgöző képességre apellálva mondanék egy alakítási tippet, ez pedig az, hogy a növények bizony tisztában vannak az alapvető geometriai fogalmakkal! :)

  szimmetrikus növekedés

  Nagyon jól ismerik a függőlegest és a vízszinteset, valamint a szimmetria sem idegen tőlük. A képen látható, hogy két teljesen különböző fa (a fajtájuk most nem lényeges) együtt alkot egy szimmetrikus egységet, mert még azt is tudják, hogy így együtt jobban ellen állnak az időjárási viszontagságoknak (ha már túl közel kerültek egymáshoz). Ez a tulajdonságuk az, amivel jó, ha a kertész is tisztában van! Szinte kivétel nélkül megfigyelhető, hogy a növények szimmetrikusan fejlődek egy függőleges tengely mentén! Erre a felismerésre támaszkodva javaslom, hogy mikor bármilyen oknál fogva alakítani szeretnénk egy növényt, minden esetben vegyük figyelembe, hogy az a metszés után is folytatni fogja azt a növekedési irányt, ami a génjeiben kódolva van!

  Leegyszerűsítve, ha a szomszédba lóg a fa fele és mi levágjuk a zavaró ágakat, akkor az adott fa, bokor, vagy sövény egész addig nem fog semerre fejlődni, csak abba az irányba, ahonnan mi eltávolítottuk azokat a részeket, melyek szükségesek a szimmetria fenntartásához. 

  Megoldási javaslatom erre a problémára, hogy a teljes növényt próbáljuk visszafogni a növekedésben, ha úgy látjuk, hogy hamarosan problémát fog okozni. Soha ne vágjunk le, vagy ki egy-egy növényrészt oly módon, hogy megsértjük vele a szimmetrikus növekedés szabályát. 

  Lehet sokaknak eszébe jut, hogy vannak a formára nyírt növények és aszimmetrikus bonsai-ok, de azok is úgy vannak alakítva, hogy a súlypontjuk megfelelő módon középre essék!  A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Szoliter tervezés

  Szoliter tervezés

  Ár (Br.):5 000 HUF

  Megrendelem
  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző