Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Kert és kutya? Kert és kutya!


  Létrehozva: 2020.11.14
  Utoljára frissítve: 2020.11.15

  Kert és kutya? Kert és kutya!

  Mivel a nemrégiben (még a nagy korlátozások előtt) egy fajtatalálkozón voltam a kutyusunkkal, gondoltam mára a kert vagy kutya kérdésről írnám le a gondolataimat. Előre bocsátom, hogy nem egy kollégámnak van kutyája, így minden bizonnyal működik a kettő együtt is!

  Tehát nézzük azt a variációt, hogy kert ÉS kutya, de hogyan?

  A témának millió megközelítése lehet, hiszen a kert is ezerféle lehet. No meg persze kutya és kutya között is óriási a különbség.

  Kezdjük talán azzal, hogy megkülönböztetjük a kis- és nagytestű kutyák kártételét. Akiknek kistestű vagy mini kutyájuk van, azoknak tapasztalatom szerint nincs igazán van félnivalójuk a kertben, hiszen ezek a kutyik nem tépik ki a csemetéket a földből, nem tapossák ki a tulipánokat ellentétben egy 30-40 kilós házikedvenccel…

  Innentől azokhoz szólok, akiknek közepes, vagy nagytestű kutyájuk van. Esetleg a közeljövőben ilyet terveznek tartani a kertjükben.

  A legrosszabb eset, ha kutya és kert egyszerre érkezik az ember életébe. A kezdeti időszak egy kölyöknél nagyon nehéz lehet, hiszen megkóstol mindent és feszegeti a határait. Előnye viszont, hogy ilyenkor a legjobban nevelhetőek. Ebből ki is derül, hogy az én véleményem az, hogy legyen kutya, de a megfelelő kezek között, és akkor nem lehet baj. Emellett én magam is belátom, hogy nincs teljesen igazam, mert bizony vannak teljesen flúgos kutyik, akiknek szenvedélyük a frissen ültetett csemeték kiásása, megrágcsálása és nem lehet elrettenteni őket. Ezek már az extrém esetek.

  De nézzük tovább, tehát a kert a telepítéskor nagyon sérülékeny, ezért a kertépítés évében ne szerezzünk be nagytestű kölyökkutyát. Ha lehet, akkor inkább várjunk vele még egy évet, hogy a növények stabilan beálljanak!

  Ha már megvan a kutya, az azért jó, mert ismerjük a mentalitását, ismerjük az igényeit és a hóbortjait. Ebben az esetben már a kertet tudjuk a kutyához alakítani.

  Ha a kutya őrzővédő szerepet is betölt, akkor szuper megoldás a telken egy dupla kerítés 100-120 cm széles kifutóval körben, amit aztán cserjesávval szuperül el lehet takarni. De ha nem is szánunk ilyen faladatot a kutyának, akkor is érdemes megoldani, hogy a kert egy részét csak felügyelettel látogathassák az ebek, egy elzárt területen pedig szabadon szaladgálhassanak, amikor nincs velük a gazdi.

  Mit is kell féltenünk a kutyusunktól?

  Elsősorban a gyepet! A gyep az, ami a vizelettől egyszerűen kiég. Ez a típusú kár leginkább a nősténykutyásakat fenyegeti, és ezellen valójában a kutya oldaláról keveset tehetünk. Viszont vannak elektromos láthatatlan kerítések, melyekkel körbekeríthetjük a nagyobb egybefüggő gyepes (vagy más megvédendő) részeket, hogy ne tudjon odamenni a kutya üríteni.

  Másodsorban a talajtól elágazó pikkely-, vagy tűlevelű örökzöldeket. A tujákat sajnos teljesen kinyírja, ha rendszeresen WC-nek használják, és ettől sajnos a cicás gazdik is tarthatnak, talán még jobban is, mint a kutyatulajdonosok, mert bizony ha egy macska kiszemel egy tuját, azt nem kíméli, és addig jár oda, amíg ki nem vágjuk.

  Harmadrészt pedig a kifekvés és kitaposás lehet nagyon bosszantó, amit neveléssel, az ágyásoktól való eltiltással lehet csak elkerülni.

  kutya terület elegánns leválasztása
  kutya a kertben
  alacsony térelválasztó kerítés

   

  Összességében tehát akkor tudunk kutyabarát kertet létrehozni, ha:

  • van a kutyának külön kijelölt terület,
  • valamilyen fizikai védelemmel elválasztjuk a számunkra értékes elemeket,
  • jólnevelt kutyát tartunk,
  • friss kertbe nem hozunk nagytestű kölyköt.

  Fákban és cserjékben kevésbé tud kárt tenni a kutya, tehát az is egy jó vezérelv lehet, hogy ezek használata felé toljuk el a gyep-ágyás arányát.

  A kutyusos gazdikat csak bíztatni tudom, hogy egy kis türelemmel minden kutya tud kert-kompatibilis lenni, de ha a kert nem kutyabarát, akkor tegyük azzá közösen!
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző