Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Díszfű, díszfű, díszfű


  Létrehozva: 2020.10.04
  Utoljára frissítve: 2020.10.05

  Díszfű, díszfű, díszfű

  Egyre nehezebb olyan témát találni, ami újat tud mondani a kertbarátoknak és a mi szemléletünket tükrözi, miszerint hogyan tudunk kis odafigyeléssel, apró, okos trükkökkel vagy egy kis előre látással, izgalmas színfoltokkal feldobni egy-egy kertrészletet. A mai napon a díszfűféléket tekintjük át, mert jelenleg kétféle ember van: akinek van már díszfüve és még szeretne, és akinek nincs, de nagyon szeretne J. Nem beszélve arról, hogy akinek van, az ott áll mellette kezében az ollóval és azon morfondírozik, hogy most vágjam-e vissza, vagy tavasszal…alább erre a kérdésre is választ kapunk.

  Nagyon nagy divat lett a díszfüvek használata. Elsősorban közterületeken találkozhatunk új, hatalmas területeken is olyan vegyes kiültetésekkel, amelyeket szinte csak díszfüvek alkotnak. Ennek oka, hogy a fűfélékről nagy általánosságban elmondható, hogy igénytelenek és viszonylag könnyű őket nevelni. A megfelelő hely kiválasztása után egyetlen feladatunk a tavaszi visszavágásuk, hogy aztán azok tövüket megsokszorozva fejlesszenek új lombot és fajtától függő virágzatot.

  Fontos azonban tudni, hogy a díszfüvek is nagyon nagy fajtagazdagsággal rendelkeznek az árnyéki, alacsony fűféléktől kezdve egészen a két méteres magasságot elérő, kifejezetten száraz, napos fekvést igénylő fajtákig mindent megtalálunk köztük. Először azt gondoltam, hogy felsorolok és bemutatok néhány fajtát, de rá kellett jönnöm, hogy nemhogy egy bejegyzésbe, de még egy könyvben sem férne el az a rengeteg különlegesebbnél különlegesebb fűféle, amiben gondolkodhatunk. Fogódzók nélkül azonban nem hagynék senkit, ezért mégis kiemelek egy-egy fajtát azzal a megjegyzéssel, hogy ezeken felül érdemes a legnagyobb évelőkertészeteink oldalán a „díszfüveink” fülre kattintani és ott tovább szemezgetni:

  1. Cortaderia selloana ’Rosea’

  Hatalmas méretű pampafű, de igazán különleges rózsaszín virágzattal! Napos helyet kedvel.

  Sokszor összekeverik a Miscanthus fajtákkal, bugájuk azonban eltérő!

  1. Miscanthus sinensis ’Zebrinus’

  Kicsivel kisebb, körülbelül 120-130 cm magas, szélesedő tövű virágos nádfajta. Különlegességét keresztben fehér csíkos levele adja. Már törpe változata is van! Napos helyre ültessük!

  1. Pennisetum setaceum ’Rubrum’

  Áttelelő lombú, vörös levelű tollborzfű, körülbelül 40-60 centisre nő. Szintén napos helyet kedvel.

  1. MUHLENBERGIA capillaris

  Már a neve is sugallja különlegességét: vattacukorfű! J Nagyon különleges megjelenésű, csoportba vagy sorba ültetve mutat jól, 40-60 cm magas, napos helyet kedvel.

  1. Imperata ’Red Baron’

  Bordós-pirosas lombú alacsony, felfelé törő levélzetű díszfű. Magyar neve: vörös alangfű. Széles sorokba rendezve mutat jól, szintén napos fekvést kedvel.

  1. Hakonechloa macra 'Aureola'

  Egy igazi árnyéki különlegesség: sárga lombú szálkafű. Alacsony, 30-40 centis növény. Szintén nagyobb foltokba, fák alá érdemes ültetni.

  1. Luzula sylvatica 'Marginata' 

  Szintén árnyékba való, fehér szegélyű leveleivel jól mutat a nagyobb fák alatt aljnövényként. 30-40 cm magas.

  1. Ophiopogon planiscapus ’Niger’

  Nagyon alacsony termetű, szinte fekete lobmbú ÖRÖKZÖLD fűféle. Különleges színfolt lehet aljnövényzetként az évelőágyakban.

  1. Festuca glauca

  Kék lombú, nagyon alacsony, párnát képez. Leginkább sziklakertekben találkozhatunk vele. Kék lombja sugallja: szárazságtűrő, napos fekvést kedvel.

  1. STIPA tenuissima

  Végül nem hagyhatjuk ki a díszfüvek közül az egyik leginkább magyar díszfüvet: a védett, legelőkön, domboldalakon látható árvalányhajat. Kertészetekben ezt is megtalálhatjuk!

  Amint látható, tényleg végtelen számú a lehetőség formában, színben, méretben, de mégis azt javaslom, hogy okosan válaszuk meg a helyét ezeknek a fűféléknek. Nagyon karakteresen hozzák az eredeti élőhelyük hangulatát, ezért is fontos, hogy megfelelően használjuk őket: a sztyeppei növényeket szárazabb, „üresebb” területekre, szoliterként ültetve, az erdei aljnövényzetet a megfelelő lombkorona alá, a vízparti, sáslevelű fajtákat pedig tó- vagy patakmeder közelébe helyezzük el.

  Kérek mindenkit, hogy ne ijedjenek meg a latin nevektől. Mellettük igyekeztem a legáltalánosabb magyar elnevezéseket is felsorolni, viszont ha valakinek megtetszik valamelyik itt bemutatott növény, akkor mehet biztosra, akkor tud pontosabban utána nézni, ha a latin nevét használja. Ez azonosítja be világszinten 100%-os biztonsággal a keresett díszfűfajtát.

   

  Nem szponzorált linkek, csak javaslat:

  http://www.zsohar.hu/katalogus.asp?KatalogusID=2&KatalogusID2=13&offsetlosub=0&ListaKereses=

  http://www.mocsaryevelo.hu/modules.php?name=novenyeim&file=lista&novenyeim=diszfu

   
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző