Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Ősz-tavasz


  Létrehozva: 2020.09.20
  Utoljára frissítve: 2020.09.21

  Ősz-tavasz

  Igazán különleges időszakba léptünk, eljött az ősz. Míg az ember arra van programozva, hogy ez valaminek a vége, a növényeink jelzik, hogy , ez számukra éppen valaminek a kezdete. Annak ellenére, hogy úgy tűnik, épp nyugalomba vonul a növényvilág, valójában már elkezdődött a felkészülés a következő tavaszra. Segítsünk ebben mi is a kertünknek!

  Az őszi kerti teendők közé tartozik az ágyások tisztogatása, a lehulló lomb eltakarítása. Ilyenkor betakarítjuk és elhordjuk a szerves anyag jó részét, amit a növény a talajból felvett tápanyagokból előállított, ezért nagyon fontos a tápanyagok pótlása is. Célszerű szabályozott lebomlású műtrágyával (pl. osmocote) segíteni a talaj tápanyagtartalmának növelését. Ilyenkor elkezdődik a talajban az élet. Fejlődnek a gyökerek, újabb lendületet adnak a következő szezonhoz. Ezért az öntözést se hanyagoljuk el. Főleg az örökzöldeknek és a mediterrán növényeknek fontos az őszi és téli csapadék. 

  Az ágyások tisztogatása, az szárak levágása közben a kalandvágyóknak ajánlom, hogy némi tájékozódás után próbáljanak ki új kompozíciókat. Az ősz legalkalmasabb időszak a tavaszi hagymások kiültetésére, melyek remekül kombinálhatóak virág nélküli vagy később virágzó növényfajokkal. A tulipánok, jácintok, nárciszok akár a gyepbe is betelepíthetőek, hiszen jó eséllyel elvirágoznak majd az első fűnyírás előtt. Igaz, nem jácint vagy tulipán, de nagyon  megkapó, romantikus látvány például egy kék nefelejcs-medvehagyma kombináció nem beszélve arról, hogy még a konyhába is jut belőle finomság... A kombinációknak csak az ízlésünk és a növények igényei szabnak határt, kísérletezzünk bátran!

  Itt az utolsó nagy hajrája a kertészvilágnak, a kertészetek most kezdik a földlabdás növények kitermelését és értékesítését. Nem érdemes lemaradni az ilyenkor igen széles választékban kapható nagyméretű dísznövényekről. Ha valamikor, most igazán érdemes elgondolkodni az új kert növényesítéséről, vagy a régi színesebbé tételéről. 

  Az évelők egy része ilyenkor tőosztással szaporítható. Eltávolíthatjuk a túlburjánzó részeket, és meglephetjük vele a barátainkat vagy a szomszédainkat. Fontos azonban tudni, hogy bizonyos évelők visszavágása csak tavasszal javasolt! Ilyenek a díszfüvek, vagy a mocsári hibiszkuszok is. Azért emelem ki ezt a két fajta növényt, mert nagyon gyakoriak a kertekben. Azon évelők maradványai, melyek visszahúzódnak a föld alá, bátran összegyűjthetőek, hogy szép, rendezett ágyással várjuk a havazást.

  Aki nyitott szemmel jár, az valódi csodákat láthat ott, ahol eddig "csak" egy zöld bokor volt, de "semmi különös". Léteznek olyan növények, melyek csak ebben az évszakban, a hideg és a napfény hatására mutatják meg különleges szépségüket. Aki most körülnéz, színesítheti velük az örökzöldes ágyásait, vagy a kert egy kiemelt helyén is elhelyezheti az ősszel színesedő növényfajták egyes példányait. Ezek közül kiemelném az ámbrafát, a vadszőlőt, az ecetfát és a szárnyas kecskerágót. Természetesen jóval több lehetőség közül válogathatunk, ha színt szeretnénk vinni a kertünkbe...

  ecetfa ősszel
  őszi lomb, ámbrafa
  vadszőlő, ősszel

   

  És, hogy miért a nyitó kép? 

  Valódi csoda, de ilyenkor már minden növényen szépen kifejlődtek azok a rügyek, melyek a jövő évi leveleket, virágokat rejtik. Nagyon szépen elkülönülnek a virág- és levélrügyek, tehát aki kíváncsi, már most meglesheti, hogy vajon mennyi virág lesz 2021 tavaszán a magnóliának, vagy épp a somnak. :) A pici rügyek már most tartalmaznak mindent, ami a következő életszakaszhoz szükséges. Ott fogják átvészelni a mínuszokat és a zord telet! :)

   

   

  Képek:

  https://www.flickr.com/photos/nagysandor/30825139416
  https://www.flickr.com/photos/kingraptor/49167424801/in/photolist-2hUKUqH-9CiP7a-2hubFYa-6dZKxb-4QEjTm-bWdJJJ-2cMW1C5-2hDdQBT-SV2orj-YVZrZg-2iCmnx4-7HDiiC-dtjEix-2aPVaZv-4Pwsu6-5uWmuC-2hKToAr-ZDZFUw-2abnim5-2hT8H93-hNP8ty-DGGxH-2hXZGCu-2hEbt3U-hw14h6-H83aSE-aJPCv8-aDYsxo-dr2Wjq-2hajuoZ-2hDuXzL-QNK4JA-2gHuqHU-dr2KWP-4nLjJ1-5KjXB7-dtjDSp-dr2W6L-JaMnRA-8Sahha-9xz2RG-p4qnTn-7vMFoj-pxgCyv-dNJ17z-DMVCn-pMBuFa-2iSDwxw-FWSq6t-abaqEn/
  https://www.flickr.com/photos/jeaunse23/30316339560/in/photolist-NbXaxE-2k6f5q-9U3dxg-2ihrkXv-Jxz77V-2iegYxu-yjKdgY-HKpKLC-5Dg1rW-Hxuncj-No4oGj-fnfFVh-23RCmsP-Ecu6Cp-JfDPnX-JUGB2K-GZX9LP-LPLJnX-2hAiAtf-2b1ouVT-K1Fxiu-EcudJZ-5zNkbg-MqDqoK-h9QNAB-do2n4G-do2gPV-2hAfHLV-aqt4ak-dnw6MA-CtP4PC-95MEVB-XVDUot-aqvLZ3-MJaHBd-22ufsac-MDN7MV-2i3DLbc-2jrg42g-22LQVbb-YYrzjd-22ufqdB-Z2arZB-23RCq4g-8A5pSo-LUSNeU-YyHCmZ-Nswjyp-YUbQuh-MJWGRF  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző