Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Inspiráció – egy kerttervező szemével


  Létrehozva: 2020.05.21
  Utoljára frissítve: 2020.05.21

  Inspiráció – egy kerttervező szemével

  Ezen a héten egy kicsit más témával jövünk. A gyakorlatiasság mellett a tervezők munkájának nagy részét teszi ki egy fajta művészi hajlam, vagy alkotó erő. Kerttervezéskor mindig nagyon fontos, hogy legyenek fogódzóink. Ilyenek a gyakorlatiasabb elemek, amelyeket sokszor körbejártunk, mint a talajadottságok, benapozottság, alaprajzi méretek, domborzat...stb. De pont ugyan ilyen fontosak azok a benyomások, melyek a tervezőt érik a tervezési folymat előtt és alatt. Ezekről írt picit mélyrehatóbban egyik új kolléganőnk, Betti:

  "Bármilyen nemű alkotási folyamat elengedhetetlen kelléke az inspiráció. Másnéven „Alkotó, teremtő sugallat, ihlet. (…)” (Forrás: A magyar nyelv értelmező szótára, www.mek.oszk.hu). Ha pedig abból a nézőpontból nézzük, hogy az inspiráció a tetteink mozgatórugója, akkor máris kiderül, hogy milyen fontos tényezőt jelent a mai ember életében.


  Az inspiráció ugyanis nemcsak a művészek, tervezők privilégiuma. Gondoljunk csak bele: amikor vállalkozásunknak szeretnénk egy új fejlődési irányt találni, vagy otthonunkat szeretnénk megújítani, vagy ha egy különleges vacsorával szeretnénk meglepni barátainkat – mind olyan élethelyzet, amikor ihletet keresünk a megfelelő útra való rátaláláshoz.


  Napjaink rohanó világában azonban olyan sok inger ér minket egyszerre, hogy ez szinte kioltja az alkotó folyamatok lángját. Természetesen örök érvényű „recept” nincs, hiszen mindannyian mások vagyunk, egy rövid gondolatébresztő azonban talán segíthet ebben.
  Íme tehát egy összefoglaló az inspiráló élethelyzetekről, egy kerttervező szemszögéből:


  Híres kertek és kerttervezők megismerése: Az újfajta tervezési elvek, műszaki megoldások rendkívül frissítően hatnak, kitágítják a határokat. Legyen szó olyan részletkérdésről, mint a növényválasztás, vagy az olyan nagy léptékről, ami a kert tájba illesztése.


  A természet: mint kerttervező, csodálatosnak találom a természet rendjét, változásait, körforgásait, összefüggéseit. Sok kertépítészeti problémát sikerült már a természet „logikájával” megoldanom.


  A test megmozgatása: Nálam a legtöbbször ez csupán kutyasétáltatást jelent, de talán nem is ezen van a hangsúly, hanem a mozgáson, a mozgás élénkítő energiáján.


  Az inspirációt követi maga az „ötlet, ami felötlik” (Palya Bea: Szeretem az ötleteimet online kurzus) bennünk. Ez az alkotó, teremtő folyamat eredménye. Az, hogy ezzel az ötlettel aztán mi történik, az már rajtunk múlik: megvizsgáljuk sok szempontból, hogy mennyire illeszkedik jelenlegi életünkbe, mennyire jelent megoldást valamely problémára vagy épp pont egy következő gondolatot ültet el bennünk, ami aztán a megelégedettséget hozza el. – Számomra a tervezési folyamat legszebb része az ötlet megszületése. Az a teremtő energia, amivel egy kert megszületik…Az az energia, ami által a kertet a szívembe zárom!"

  Szabó-Lits Bernadett
  okl. tájépítész mérnök
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző