Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Takarást, de gyorsan!


  Létrehozva: 2020.03.04
  Utoljára frissítve: 2020.03.04

  Takarást, de gyorsan!

  Mára egy nagyon értékes kerti ötletet hozok a kedves olvasóimnak: minden problémát megoldhatunk ezzel az egyszerű módszerrel :) Azért írom így, hogy minden problémát, mert az esetek 80-90%-ában, a kerttulajdonosok elsődleges vágya, hogy gyorsan takarjuk el a kertet a kíváncsi szomszédok, járókelők elől.

  Erre elsődleges megoldás a zárt kerítés, de erre és egy szép zöldsávra együt aligha van hely a mai kertméreteket tekintve. Ezért választani kell: vagy sövény, vagy kerítés. A sövény csak hangulatosabb, ezért sokan ezt választják. A sövény kialakítására azonban rengeteg időt kell várni. Sőt az is lehet, hogy nem mindenki tudja azonnal elkezdeni a több százezer forintos sövénytelepítést, ez az ötlet azoknak is kiváló, akik kevés pénzből, már idén takarásra vágynak!

  A növények sokfélesége csodálatos! Itt vannak nekünk az egynyári virágok, melyek fő tulajdonsága, hogy egy vegetációs időszakban leélik a teljes életszakaszukat és a következő évben újra élednek az előző évben elhullajtott magocskákból, tehát mindent a 0-ról építenek fel. Ez egy igen fontos jellemzőjük, mert ha az egynyári virág magokkal terjed, akkor bizony kordában is kell tartani, hiszen akaratunk ellenére is képes kibújni a következő évben a földből, ezt ne feledjük! (Persze cask azok, amelyek magjai a földben áttelelnek)

  Az egynyári növények között vannak olyanok, melyek egy szezon alatt képesek elérni a takarásra már alkalmas, 120-250 cm-es magasságot is!

  Ebben a cikkben csak három virágot szeretnék példaként hozni. Az első a Ricinus communis, melynek legfontosabb tulajdonsága, hogy mérgező, tehát körültekintően használjuk kisgyermekek mellett. Magját a tervezett helyére április végén, május elején kell elvetni kb. 1m-es távolságban, mert a növény nem csak magas, hanem széles is lesz. Fontos, hogy szereti a napfényt, virágait augusztusban csodálhatjuk meg. Amint a képen is látható, levelei bordós árnyalatúak, zöld csoportba ültetve kiemelkedő szépségű növény. Második magasra növő faj, a Bassia scoparia, ismertebb nevén nyáriciprus. A növény nagyon kompakt, minden kert értékes dísze, de takarásra kiemelten alkalmas. Eleinte zöld, napos fekvésben ősszel vörösre színesednek egyes fajtái. Magja áttelelhet, ezért óvatosan, mert az egész kert tele lehet vele! Márciusban elkezdhetjük kis poharakben nevelni a szobában, de ha nem szeretnénk palántákkal foglalkozni, akkor végleges helyére is vethető április végén. Ha a második vetési módot választjuk, akkor nagyon fontos, hogy minimum fél méterenként maradjon csak egy db növény. Az sem baj, ha nagyobb ültetési távolságot választunk, hogy minden egyes növény szépen kiteljesedhessen. Magassága nem olyan kiemelkedő, de én láttam már 2m-es példányokat is. Szintén napos helyet kedvel. Harmadik választásom kilóg a sorból, hiszen nem magvetéssel kell szaporítani (tehát nem egynyári növény), de a mi klímánkon "egynyáriként" funkcionál, hiszen rizómái télen megfagynak. Ez pedig a Canna. Csodálatos trópusi színekkel és formákkal örvendezteti meg azt, aki rászánja az energiát, hogy minden évben elültesse a rizómákat, majd gondosan kiteleltesse azokat, miután ősszel felszedte a helyükből.

  ricinus_takaras
  kerti seprufu_takaras
  kana_takaras

   

  Az egyes virágok bemutatásakor is érezhető volt, hogy az egynyáriak ápolása idő-, és munkaigényes. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a magas növények erősen kapaszkodnak a földbe, tehát eltávolításuk nem lesz egyszerű. Aki azonban gyorsan, ideiglenes takarást szeretne, aztán következő szezonban pedig belekezd a végleges kertépítésbe, annak bátran ajánlom, hiszen csak egyszeri magvetésről és néhány hétig tartó öntözésről szól a belefektetett munka.

  Sok sikert kívánok az ötlet megvalósításához!  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző