Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Hogy elférjünk alatta!


  Létrehozva: 2020.02.27
  Utoljára frissítve: 2020.02.27

  Hogy elférjünk alatta!

  Ezzel a bejegyzéssel, a korábbiakhoz hasonlóan egy vásárláskor elkövethető hibát szeretnék megelőzni! Lehet, hogy túlgondolom, de az is lehet, hogy lesznek akiknek újat mondok azzal, hogy vásárláskor vannak növények amiknek kevésbé és vannak amiknek nagyon fontos megnézni a törzsmagasságát!

  Ezzel el is árultam, hogy most a fásszárúak egy csoportjáról szeretnék írni, mégpedig egy egészen különleges csoportot választottam: a törzses oltványok. Törzses olvány említésekor azokra a növényekre kell gondolni, melyeknek van egy fő törzsük és valahol ráoltottak egy másik, nemesebb növényt. Ezt azért teszik, mert így a kettő előnyös tulajdonságait ki lehet használni. Az alany általában a talajadottságokkal és a kártevőkkel szemben ellenállóbb, a nemes rész pedig dekoratívabb. Gyümölcstermesztésben is sokszor találkozunk az oltás fogalmával, ott is e cél vezeti az oltványok előállítóját.

  Ha ilyen, oltott növényt vásárolunk fontos tudni, hogy az oltási hely magassága nem fog változni, ami azt jelenti, hogy a választott fa mindig ugyan olyan magasan fog elágazni mint amikor megvásároltuk. A törzs az évek folyamán vastagszik, a lombkorona meg természetesen fejlődik, de az elágazási magasság ugyan az marad. Ha az oltási hely alatt vesszők fejlődnek, azt mindenképpen le kell vágni, mert az a kevésbé nemes alany hajtása és mi nem azt szeretnénk látni. Egyes alanyok igen agresszívan szeretnék visszanyerni természetes formájukat, ezért szemfülesnek kell lennünk és évente akár többször is le kell vágnunk az oldalhajtásokat. 

  Az oltás feletti koronát már a nemes növény igényei szerint szükséges alakítani, vagy hagyni hogy szabadon fejlődjön. Ha lombos oltványokra gondolunk, akkor ilyen lehet a sokak által kedvelt "rózsa-fa", a gömbszivar, a gömbkőris, vagy a szomorú eper és barkafák. A felsorolásból is látszik, hogy az oltványok tényleg igen különleges díszértékű, értékes növények és sokszor éppen a lombkorona alakja az, amivel kiemelkednek a természetesen alakuló fák közül.

  Mondandóm lényege tehát, hogy ha egy parkoló autó fölé szeretnénk vásárolni egy fát, akkor nagyon lényeges, hogy nem lesz elegendő a 160 cm-en oltott gömbszivar, mert 160 cm magasan fog elkezdeni a lombokorona fejlődni, ami lefelé és növekszik egy kis mértékben, így a lomb a talajhoz képest megközelítőleg 140 cm magasan fog kialakulni. Ez alatt pedig nem lesz kényelmes beszállni az autónkba. Tehát ha oltványt vásárolunk, akkor nem megoldható az olyan irányú kompromisszum, ami más esetben javasolható: kisebb növény, olcsóbb és szépen végigkövethetjük a fejlődését. Itt ez a gondolatmenet nem állja meg a helyét!

  Kellemes tavaszvárást kívánok minden kertészkedőnek! :)

     A cikkben említett szolgáltatás(ok):


  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Vásárló kísérő szolgáltatás

  Ár (Br.):6 000 HUF

  Megrendelem

  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző