Kert-Ötlet 3D
  0 Még nincs megrendelés

  Kint, vagy bent?


  Létrehozva: 2019.11.14
  Utoljára frissítve: 2019.11.14

  Kint, vagy bent?

  A sírkertekbe kihelyezett krizantémok közül is sok áttelel nálunk kint a szabadban, ahogy azt a legutóbb említettem, ezen gondolatot tovább fűzve kiemelnék még néhány növényt, melyek indokolatlanul szorultak be egy-egy skatujába.

  Itt az ideje a nagy névnapoknak és amúgy is átterelődik lassan a figyelmünk a házunk belsejére, mindenki behúzódik lassan a nappaliba, szobába. Ilyenkor, ha ajándékon törjük is a fejünket, elsősorban a szobanövények jutnak eszünkbe. Meglepjük szeretteinket a jelenleg nyíló szebbnél szebb cserepes növényekkel, amik aztán a leggondosabb ápolás mellett sem maradnak a lakásban túl sokáig szépek. Ennek a legfőbb oka, hogy bizonyos fajok jobb szeretnének kint telelni a hidegben, még akkor is, ha szobanövényként árusítják őket.

  Az egyik ilyen szobanövényünk a cserepes hortenzia. Húsvét körül a legdivatosabb, a hófehér nagy gömb virágokat sok esetben templombelsők díszítésére használják. Ez a hortenzia a Hydrangea macrophylla viszont messze nem szobanövény, sőt! A kertépítés egyik legnehezebb kérdésére az egyik legjobb válasz ez a gyönyörű virág: árnyékba vele! Tehát aki hortenziát ajándékoz, vagy kap ajándékba ne feledje azt kihelyezni házon kívülre és beültetni abba az árnyékos ágyásba, amelybe már régóta keresi a megfelelő színfoltot. Éveken át gyönyörű dísze lesz az kertnek és meglepő módon hatalmas nagyra fog nőni (kb. 60 cm). Még túlzott odafigyelést sem igényelnek igaz, jobban kedvelik a savanyú talajokat és nem szeretik, ha kiszárad körülöttük a talaj, de mégsem tartoznak a legigényesebb fajok közé. Ugyan ilyen lehet az egyre divatosabb Astillbe is, melyre pont ugyan azok a szabályok érvényesek, mint a hortenziákra: mielőbb árnyékba vele!

  Másik ilyen közkedvelt növény a liliomok. A liliomok merőben eltérnek a hortenziáktól, hiszen azok hagymás évelők. Tartásuk és kiültetésük így viszont még egyszerűbb. Megszámlálhatatlan fajtája van, és nem mind fog kihajtani tavasszal, ha kiültettük a hagymáját, de egy próbát mindenképpen megér! Miután a cserepes liliomunk elvirágzott, várjuk meg míg visszahúzódik a zöld része is, majd ültessük ki a hagymáját a kert egy naposabb részébe. Ez után már csak várnunk kell a következő tavaszig és ha mindent jól csináltunk (és a liliom is partner volt benne) nyáron gyönyörűen kifejlődik, talán még szebb lesz, mint a cserépben volt. A liliomokhoz hasonlóan a tavaszi hagymásokat is érdemes ugyan így elültetni a kertbe bárhová, ahol az első napsugarak után szívesen látnánk a nárciszokat, tulipánokat vagy jácintokat.

  A harmadik, szintén más kategóriába sorolható nem szobanövény-szobanövény a rózsa. Szerintem elég egyértelmű mindenki számára, hogy bizony a rózsa nem a szobába való. Ezt a gyorsan megbetegedő, felkopaszodó példányok jól alá is támasztják, mégsem hiszünk nekik. Pedig csak ki szeretnének jutni a hűvösebb és ciklikusan változó kerti klímába. A rózsa sokak szerint a virágok királynője, amivel nagyon nem is érdemes vitába szállni, minden növénykedvelő életében eljön az a pillanat amikor beleszeret ebbe a végtelen változatos növényfajba. Persze szór és igen kényes tud lenn, de mindig virágzik és midig csodálatos. Ezért, ha kapunk egy cserép szobarózsát, gyorsan kezdjünk is azon gondolkodni, hogy miután kigyönyörködtük magunkat benne, hová fogjuk kiültetni.

  kerti hortenzia
  királyliliom
  szobarozsa

   

  Vannak, akik nem csak szobanövénynek látszó kerti növényeket, hanem egyből kertbe való virágokat is szívesen ajándékoznak azon szeretteiknek, akikről tudják, hogy van kertjük és szeretik a növényeket. Ebből kiindulva már a kert tervezésekor, építésekor érdemes meghagyni egy-egy területet ahová az évek alatt innen-onnan kapott virágokat később még beültethetjük.
  Kérdése van? Itt kérdezhet!, gyorsan válaszolunk!
  Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 (30) 6982269
  Nem vásárolt még nálunk? Olvassa el, mit mondtak azok akik már igen vásárlók könyve

  Vélemények

  Még nincs vélemény ehhez a cikkhez legyen ön az első aki véleményezi!


  Mit gondol erről a cikkről? Töltés jelző